Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Maksymalny limit dla monakoliny K z czerwonego ryżu – ZMIANA ROZPORZĄDZENIA 1925/2006

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

WPROWADZENIE

Rozporządzenie 1925/2006[1] określa zasady wzbogacania żywności, tj. dodawania do niej witamin i składników mineralnych, jak też innych, wybranych substancji w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów. Załącznik III do ww. aktu prawnego zawiera wykaz substancji, których stosowanie w żywności jest zakazane, ograniczone lub podlega kontroli przez wspólnotę. Na mocy art. 8 Komisja Europejska ma możliwość zastosowania procedury w celu zmiany załącznika III w celu dopisania nowych substancji, co do których stwierdzono szkodliwy wpływ na zdrowie lub możliwość takiego wpływu (przy istnieniu niepewności naukowej w tym zakresie). Taka sytuacja ma miejsce w przypadku monakolin K ze sfermentowanego czerwonego ryżu, stosowanej obecnie głównie w suplementach diety.

W efekcie 1 czerwca br. KE przyjęła projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie 1925/2006, a 2 czerwca zostało ono opublikowane:

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/860 z dnia 1 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu.

Limit i ostrzeżenia dla monakoliny K

Z uwagi m.in. na podobieństwo monakolin K do lowastatyny – substancji aktywnej produktów leczniczych obniżających poziom cholesterolu – zadecydowano o wpisaniu tej substancji do części B załącznika III rozporządzenia 1925/2006 określając jej limit w żywności oraz dodatkowe ostrzeżenia

  • Pojedyncza porcja produktu przeznaczona do dziennego spożycia musi zawierać mniej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu.
  • Na etykiecie podaje się liczbę pojedynczych porcji produktu przeznaczonych do maksymalnego dziennego spożycia oraz ostrzeżenie, aby nie spożywać dziennej ilości równej lub wyższej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu.
  • Na etykiecie podaje się zawartość monakolin w przeliczeniu na porcję produktu.
  • Etykieta musi zawierać następujące ostrzeżenia:

»Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią, dzieci w wieku poniżej 18 lat i osoby dorosłe w wieku powyżej 70 lat«.

»Należy zwrócić się o poradę do lekarza w sprawie spożycia tego produktu w przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych«;

»Nie należy spożywać, jeśli zażywasz leki obniżające poziom cholesterolu«;

»Nie należy spożywać, jeśli już spożywasz inne produkty zawierające sfermentowany czerwony ryż«.”

Warto przypomnieć, że w rozporządzeniu 432/2012 zawierającym wykaz dozwolonych oświadczeń zdrowotnych z art. 13.1 a. znajduje się oświadczenie dla monakoliny K (Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi), które można stosować tylko wtedy, gdy żywność zapewni spożycie 10 mg tej substancji dziennie. Jest to ilość trzykrotnie przekraczająca dopuszczalny dzienny limit, który ustalono w omawianym projekcie.

ZNACZENIE DLA FIRM

Wprowadzenie limitu dla monakoliny K oznaczać będzie konieczność zmiany składu produktów, które obecnie przekraczają tę zawartość, a co za tym idzie – zmianę etykiet uwzględniającą kilka dodatkowych ostrzeżeń oraz rezygnację ze stosowania dozwolonego oświadczenia zdrowotnego dla monakoliny K. Nowe rozporządzenie wejdzie w życie 20 dnia od publikacji.

 

[1] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. U. UE. L. z 2006 r. Nr 404, str. 26 z późn. zm.).
 

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFL

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.