Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Metodologia oceny wpływu żywności i napojów na środowisko - ECO IMPACT

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przemysł spożywczy jest odpowiedzialny za jedną trzecią światowych emisji. Po ponad roku intensywnych badań, rozwoju i testów z partnerami i zainteresowanymi stronami, organizacja non-profit Foundation Earth opublikowała nową metodę oceny wpływu żywności i napojów na środowisko.

Metodologia, która opiera się na zaproponowanej przez Komisję Europejską metodzie PFE – Product Environmental Footprint, stanowi kamień milowy w świecie oznakowania ekologicznego, przybliżając do zharmonizowanego systemu, który może być stosowany w całej Europie i poza nią. Opracowana została we współpracy z Blonk Consultants, Niemieckim Instytutem Technologii Żywności DIL (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik eV) i wspierana jest przez EIT Food.

Metodologia ta oferuje system punktacji środowiskowej, który umożliwia porównanie różnych łańcuchów żywnościowych produkujących ten sam rodzaj żywności, umożliwiając przedsiębiorstwom przekształcenie ich systemów żywnościowych w celu osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju, zapewniając jednocześnie konsumentom jasne i wiarygodne informacje dzięki ekologicznym oznakowaniom potrzebne do dokonywania bardziej zrównoważonych wyborów zakupowych.

Ponad 20 marek oceniło już ponad 350 produktów w Foundation Earth, demonstrując zaangażowanie sektora w przyłączenie się do ruchu ekologicznego w ramach tej inicjatywy.

Jest to duży  przełom, jeśli chodzi o zapewnienie, że roszczenia ekologiczne można uzasadnić w odniesieniu do Europejskiego Zielonego Ładu i planu działania dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym z 2020 r., umożliwiając przedsiębiorstwom przygotowanie się do polityki UE i Wielkiej Brytanii mającej na celu zwiększenie przejrzystości środowiskowej.

Udoskonalenie obecnej metody europejskiego śladu środowiskowego produktu (PEF)

Choć powszechnie akceptowany, istniejący system PEF wiąże się z pewnymi wyzwaniami, z których dwie główne bariery to:

  1. Niemożność zaakceptowania danych pierwotnych z określonych łańcuchów dostaw – co oznacza, że nie można porównywać różnych łańcuchów żywnościowych produkujących tę samą żywność.
  2. Znaczna część procesu PEF nie została szczegółowo zdefiniowana. Oznacza to, że dwie analizy śladu środowiskowego produktu przeprowadzone przez różne przedsiębiorstwa mogą dać różne wyniki ze względu na różne interpretacje przepisów.

Metoda zaproponowana przez Foundation Earth eliminuje te słabości i zapewnia znacznie wyższy poziom informacji w porównaniu z poprzednim systemem PEF, zapewniając jasne wytyczne dotyczące dostarczania znormalizowanych ocen śladu środowiskowego produktu oraz, dzięki uwzględnieniu danych pierwotnych, umożliwiając porównanie różnych łańcuchów dostaw wytwarzających ten sam produkt.

Zaktualizowana metoda pozwala na ocenę 16 wskaźników oddziaływania na środowisko w ramach PEF, w tym: zmiany klimatu, ubytek warstwy ozonowej, toksyczność dla ludzi (nowotwory oraz nienowotworowa), pył zawieszony, promieniowanie jonizujące, fotochemiczne tworzenie ozonu, zakwaszenie, eutrofizacja (morska, lądowa i wód słodkich), ekotoksyczność (wody słodkie), użytkowanie gruntów, zużycie wody, wykorzystanie zasobów (minerały, metale), wykorzystanie zasobów (skamieniałości).

Metodologia wg Foundation Earth

  • Proponuje zharmonizowaną, przyjazną dla PEF metodologię LCA do obliczania śladu środowiskowego produktów spożywczych.
  • Opiera się na istniejących rozwiązaniach, PEFCR, wytycznych PEF, wytycznych Food Drink Europe.
  • Zaprojektowana, aby umożliwić porównanie ocen między różnymi kategoriami żywności i w ramach tej samej kategorii.
  • Zawiera wytyczne dotyczące podstawowych źródeł danych wymaganych do przeprowadzenia LCA w oparciu o typ producenta żywności.
  • Zawiera wskazówki dotyczące preferowanych dodatkowych źródeł danych.
  • Proponuje uproszczone podejście do oceny jakości danych śladu środowiskowego produktu, aby umożliwić ich powszechne stosowanie.

Z pełną treścią dokumentu przedstawiającego metodologię oceny cyklu życia opracowaną i wdrożoną przez Foundation Earth i jej ekspertów można zapoznać się tutaj: https://www.foundation-earth.org/resources/

Źródło: Fundation Earth

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.