Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Więcej marek wykorzysta etykiety środowiskowe na opakowaniu w 2022 r.

Kategoria: Opakowania

Ostatni wzrost prób znakowania żywności etykietami środowiskowymi, a także oficjalnymi zaleceniami na poziomie europejskim, w 2022 r. prawdopodobnie więcej marek żywności wdroży inicjatywy dotyczące etykietowania środowiskowego, takie jak np. etykieta środowiskowa Foundation Earth.

W grudniu 2021 r. Komisja Europejska przyjęła zalecenie, aby pomóc firmom w obliczaniu ich efektywności środowiskowej i wytwarzaniu produktów bardziej przyjaznych dla środowiska. Obejmuje to przejrzyste komunikowanie się z konsumentami na temat sposobu wytwarzania produktów przy użyciu uzgodnionej na szczeblu międzynarodowym metody analizy cyklu życia produktu. Elementy analizy obejmują zmiany klimatyczne i wpływy związane z wodą, powietrzem, zasobami, użytkowaniem gruntów i toksycznością.

Ponieważ konsumenci często mają obawy dotyczące mylnych i wprowadzających w błąd informacji na etykietach żywności (12), a aż 59% uważa, że ​​etykiety produktów nie zawierają wystarczających informacji (13), jasne jest, że jest to pole do poprawy w 2022 r. Co więcej, oznakowanie środowiskowe może również przynieść korzyści interesariuszom systemu żywnościowego, ułatwiając monitoring wpływu na środowisko różnych części łańcucha dostaw produktu, a tym samym podkreślając, gdzie można dokonać zmian.

„Ekologiczne oznakowanie żywności pozwoli konsumentom zobaczyć wpływ produktu spożywczego na środowisko dzięki informacjom na opakowaniu, dzięki czemu będą mogli dokonywać bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych. Oznacza to również, że firmy powinny stopniowo poprawiać swoje procesy, co z kolei stworzy łańcuchy żywnościowe, które będą znacznie bardziej zrównoważone”.

Dr Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food (13)

Źródła:

 

Źródło EIT: https://www.eitfood.eu/blog/post/top-5-european-food-trends-in-2022

 

 

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: EIT Food

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.