Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktów Łyżka Kamille i Szpatułka Kamille

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobów pn. Łyżka Kamille i Szpatułka Kamille.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Łyżka Kamille, Szpatułka Kamille

Numery partii: Łyżka - KM 5023, szpatułka - KM 5022

Kraj pochodzenia: Chiny

Importer: Ravex Group Sp. z o.o., al. Krakowska 6, 05-090 Sękocin Nowy

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Importer podjął natychmiastowe działania związane z wycofaniem tych produktów. Produkty zostały wycofane z całego systemu dystrybucji.

Dystrybutorzy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji. Zalecono im niezwłocznie wycofanie kwestionowanych partii wyrobów do kontaktu z żywnością ze wszystkich punktów handlowych, oraz zwrot do magazynu importera.

Organy Państowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych produktów.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktów wskazanych w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.