Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego?

Kategoria: Procesy i Technologie

System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP.  Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad 1200 wdrożeniach naszego systemu i rozmów z naszymi klientami wiemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę.

  1. Dopasowanie systemu pod kątem specyfiki branży

Jeżeli system jest dedykowany dla przemysłu spożywczego, to implementacja przebiegnie pomyślnie. Co do zasady, piekarnie i cukiernie mierzą się z innymi wyzwaniami niż mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsa różnią się od zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, producenci wyrobów delikatesowych mają inne wymagania niż producenci dań gotowych. Wyspecjalizowane systemy ERP dla przemysłu spożywczego i napojów bazują na doświadczeniu innych przedsiębiorstw i na najlepszych praktykach. Decydenci mogą być więc pewni, że proces wdrożenia ERP zakończy się sukcesem. Co ważne, rozwiązanie ERP pozwoli także ulepszyć procesy w przedsiębiorstwie. Dobrym przykładem jest śledzenie pochodzenia. System ERP dedykowany dla branży spożywczej i napojów ma  wbudowane w standardzie funkcje śledzenia pochodzenia. Zachęcamy do obejrzenia krótkiego materiału wideo o tym, jak nasze rozwiązanie do śledzenia pochodzenia działa w firmie Wolf.   

  1. Zakres funkcji systemu ERP

System ERP w funkcji centralnego narzędzia do zarządzania przedsiębiorstwem musi obejmować wiele obszarów i oferować szeroki zakres funkcji. W przeciwnym razie byłoby konieczne użycie rozwiązań wyspowych poza systemem ERP, co z kolei oznaczałoby dużą liczbę interfejsów i zduplikowane struktury bazodanowe. Także dalszy rozwój środowiska IT i procesów byłby problematyczny. Kompleksową integrację przy użyciu szerokiego zestawu funkcji chcielibyśmy pokazać na przykładzie mleczarni Naabtaler Milchwerke. Średniej wielkości przedsiębiorstwo postawiło na 100-procentową integrację – od księgowości aktywów trwałych do systemu czasu pracy i od integracji laboratorium do serwisu maszyn i urządzeń. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do przeczytania historii referencyjnej: Integracja od A do Z

  1. Możliwość rozbudowy oprogramowania

Wymagania wobec przedsiębiorstw stale się zmieniają. W takiej sytuacji istotne jest elastyczne rozszerzenie ERP o kolejne mo­duły, bez rozwiązań wyspowych i interfejsów. Długoletni klient CSB, piekarnia Rischart’s Backhaus, stopniowo rozszerzała zakres swojego systemu ERP,  integrując w nim także nowe linie pakujące i kasy. Najlepiej odda to historia referencyjna: Spokojny rytm pracy

  1. Użycie systemu na szeroką skalę

Aktualnie coraz ważniejsza staje się możliwość zastosowania oprogramowania w skali globalnej. W dużym stopniu odnosi się to do średnich zakładów z per­spektywą wzrostu. Warto zadać tu sobie kilka pytań. A więc: Czy system ERP może być użyty globalnie? Czy jest dostępny w wielu językach? Czy zespół konsultantów jest do dyspozycji też na innych kontynentach? Jeśli tak, to taki sys­tem ERP ma dużą przewagę, jeżeli chodzi o gwarancję rozwoju i ekspansji.

  1. Stabilność i bezpieczeństwo

Wysoka dostępność i ciągłe aktualizacje systemu ERP to konieczność. Dodatkowym odciążeniem dla działów IT jest możliwość łatwego i niedrogiego zorganizowania procesów informatycznych w chmurze. Obniża to wysokie koszty za­sobów IT i zwiększa bezpieczeństwo, ponieważ oprogramowanie jest hostowane w certyfikowanym centrum danych, a nie na własnym serwerze. Powstałe w ten sposób oszczędności można przesunąć na przykład na optymalizację. Dodatkowo, za pomocą oprogramowa­nia bazującego na aplikacjach web możliwe jest także połączenie w bardzo krótkim czasie zakładów produkcyjnych, logistycz­nych i handlowych w sieć.

  1. Integracja ERP z MES

Im bardziej produkcja zintegrowana jest z ERP, tym lepiej. Rozwiązanie CSB Facto­ry ERP® łączy te obszary, oferując zalety ERP i MES. Dla przedsiębiorstw o struktu­rze holdingu albo usługowych zintegrowa­ny MES nie jest istotny, ale dla zakładów produkcyjnych to podstawowe narzędzie kontroli i optymalizacji procesów.

  1. Wsparcie automatyzacji przez ERP

Także poza obszarem produkcji, automatyzacja pomaga także w eliminowaniu manualnej rejestra­cji danych i manualnego sterowania procesa­mi, a także w kontrolowaniu efektywności procesów w systemie ERP. System ERP powinien także wspie­rać automatyzację logistyki wewnętrznej – zwłaszcza w kontekście wysokich wymagań w kwestii świeżości artykułów. Automatyzacja logistyki wewnętrznej nie tylko pozwala obniżyć koszty, lecz tworzy także podstawę dla Przemysłu 4.0 i dla inteligentneh fabryki. Za przykład możemy podać naszego klienta, firmę ProMessa. Zakład niemal dwukrotnie zwiększył dzienną produkcję dzięki innowacyjnym rozwiązaniom logistycznym – przy zachowaniu wydajności dostaw na poziomie 99 procent. Najlepiej przedstawi to film wideo: ProMessa: Przewaga konkurencyjna dzięki zautomatyzowanej logistyce wewnętrznej

  1. Gotowość do pracy z aplikacjami Przemysłu 4.0 

Wraz z rozwojem Internetu Rzeczy (IoT) zwiększać się będzie automaty­zacja i ilość danych do przetworzenia. Eksperci szacują, że w przyszłości całe zarządzanie łańcuchem dostaw żywności i napojów będzie mocniej powiązane niż dziś, a dane o konsumen­tach będą w czasie rzeczywistym także do dyspozycji producentów dla potrzeb pla­nowania produkcji. Pierwszym krokiem do inteligentnej fabryki spożywczej jest wdrożenie takiego systemu ERP, który spełnia wymagania przedsiębiorstw i zwiększa konkurencyj­ność rynkową.

  1. Doświadczenie wdrożeniowe

Wszystko zależy w dużej mierze od tego, jak szybko można zacząć używać nowego systemu. Trudno o szybki zwrot z inwestycji, jeśli nad środowiskiem systemowym trzeba pracować przez miesiące, a nawet lata. W tym celu warto dowiedzieć się, czy rozwiązanie ERP można podłączyć za pomocą standardowych interfejsów? Czy dostawca oprogramowania ma sprawdzoną metodykę wdrożeniową i zespół doświadczonych specjalistów branżowych? I czy wcześniej zrealizował już podobne projekty?

Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do obejrzenia naszego webinaru z serii Food Business Masterclass:

Poszukujesz systemu ERP? Dowiedz się, jakie kryteria wyboru są istotne dla przemysłu spożywczego

 

Zachęcam także do odwiedzenia witryny: www.csb.com/pl
oraz naszego profilu LI: www.linkedin.com/company/csb-system-polska

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Adrian Bogacz, Konsultant ds. sprzedaży, CSB-System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.