Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Na Słowacji zachorowało ponad 100 osób po spożyciu mrożonego szpinaku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mrożony rozdrobniony szpinak został powiązany z epidemią przenoszoną przez żywność, chodzi o zatrucie alkaloidem tropanowym.

Państwowy Urząd ds. Weterynarii i Żywności Słowacji (ŠVPS) otrzymał informację o zdarzeniu z Narodowego Centrum Informacji Toksykologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Bratysławie. Władze odnotowały zwiększoną liczbę konsultacji toksykologicznych po spożyciu mrożonego szpinaku, zakupionego w sieciach COOP Jednota i Kaufland.

Nie podano oficjalnej liczby chorych, aczkolwiek lokalne media informują o ponad 100 osobach, które zgłosiły objawy zatrucia alkaloidem tropanowym. Objawy zatrucia alkaloidem tropanowym to m.in.: złe samopoczucie, zawroty głowy, suchość w ustach, niewyraźne widzenie, rozszerzenie źrenic.

Wycofanie produktów

ŠVPS nakazał przeprowadzenie urzędowych inspekcji w sieci sprzedaży oraz u producenta EQUUS s.r.o. Ponadto ŠVPS 12 marca 2021 r. nakazał zaprzestania sprzedaży wszystkich wyprodukowanych partii tego produktu. Konsumentów poproszono o niespożywanie produktu i zwracanie go do punktów sprzedaży. Początkowo skupiono się na szpinaku marki COOP. Okazało się jednak, że szpinak od tego samego dostawcy był sprzedawany pod kilkoma innymi markami: Frizanto, DLE Gusta, Clever, Freshona HU, Vinica.

Prawdopodobna przyczyna zanieczyszczenia alkaloidem tropanowym

Prawdopodobnie do zanieczyszczenia alkaloidem tropanowym doprowadziła obecność innej rośliny – bielunia dziędzierzawy (chwast). Media lokalne powołują się na słowa dyrektora ŠVPS, który twierdzi, że skażony szpinak został dostarczony do producenta przez dostawcę, ponieważ w tym wypadku obca roślina nie mogła dostać się do produktu w trakcie produkcji i musiała zostać przywieziona z pola hodowcy. Pomimo to kontrola jakości producenta nie dopatrzyła się niezgodności. ŠVPS bada sprawę, aczkolwiek szpinak został dostarczony do producenta na początku listopada, co utrudnia wykrycie niedociągnięć.

Źródła:

  1. https://www.svps.sk/potraviny/info-2021-1.asp
  2. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/582151-spenat-s-jedovatym-durmanom-sposobil-problemy-stovke-ludi/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.