Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Na Słowacji zachorowało ponad 100 osób po spożyciu mrożonego szpinaku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mrożony rozdrobniony szpinak został powiązany z epidemią przenoszoną przez żywność, chodzi o zatrucie alkaloidem tropanowym.

Państwowy Urząd ds. Weterynarii i Żywności Słowacji (ŠVPS) otrzymał informację o zdarzeniu z Narodowego Centrum Informacji Toksykologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Bratysławie. Władze odnotowały zwiększoną liczbę konsultacji toksykologicznych po spożyciu mrożonego szpinaku, zakupionego w sieciach COOP Jednota i Kaufland.

Nie podano oficjalnej liczby chorych, aczkolwiek lokalne media informują o ponad 100 osobach, które zgłosiły objawy zatrucia alkaloidem tropanowym. Objawy zatrucia alkaloidem tropanowym to m.in.: złe samopoczucie, zawroty głowy, suchość w ustach, niewyraźne widzenie, rozszerzenie źrenic.

Wycofanie produktów

ŠVPS nakazał przeprowadzenie urzędowych inspekcji w sieci sprzedaży oraz u producenta EQUUS s.r.o. Ponadto ŠVPS 12 marca 2021 r. nakazał zaprzestania sprzedaży wszystkich wyprodukowanych partii tego produktu. Konsumentów poproszono o niespożywanie produktu i zwracanie go do punktów sprzedaży. Początkowo skupiono się na szpinaku marki COOP. Okazało się jednak, że szpinak od tego samego dostawcy był sprzedawany pod kilkoma innymi markami: Frizanto, DLE Gusta, Clever, Freshona HU, Vinica.

Prawdopodobna przyczyna zanieczyszczenia alkaloidem tropanowym

Prawdopodobnie do zanieczyszczenia alkaloidem tropanowym doprowadziła obecność innej rośliny – bielunia dziędzierzawy (chwast). Media lokalne powołują się na słowa dyrektora ŠVPS, który twierdzi, że skażony szpinak został dostarczony do producenta przez dostawcę, ponieważ w tym wypadku obca roślina nie mogła dostać się do produktu w trakcie produkcji i musiała zostać przywieziona z pola hodowcy. Pomimo to kontrola jakości producenta nie dopatrzyła się niezgodności. ŠVPS bada sprawę, aczkolwiek szpinak został dostarczony do producenta na początku listopada, co utrudnia wykrycie niedociągnięć.

Źródła:

  1. https://www.svps.sk/potraviny/info-2021-1.asp
  2. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/582151-spenat-s-jedovatym-durmanom-sposobil-problemy-stovke-ludi/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn