Nabory wniosków w ramach KPO
Od 17 października ruszą pierwsze nabory wniosków o objęcie wsparciem w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Dotyczą one wsparcia:
- na wykonywanie działalności w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury – skierowanego do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego;
- na wykonywanie działalności w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych oraz rybołówstwa lub akwakultury – skierowanego do rolników i rybaków śródlądowych;
- do wymiany słupów nośnych impregnowanych kreozotem na plantacjach chmielu;
- do wymiany pokryć dachowych z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub środowiska w gospodarstwach rolnych.
Wnioski o udzielenie wsparcia należy składać wyłącznie w formie elektronicznej poprzez skorzystanie z formularza udostępnionego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na Platformie Usług Elektronicznych pod adresem https://epue.arimr.gov.pl/.
Szczegółowe informacje można znaleźć pod linkami:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/informacje-o-planowanych-naborach.
https://www.gov.pl/web/arimr/krajowy-plan-odbudowy--dzialania-wdrazane-przez-arimr
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
21.09.2022
Rezygnacja ze zmiany przepisów dotyczących biopaliw
Wicepremier, minister RiRW poinformował, że projekt ustawy zmieniającej przepisy dotyczące biopaliw nie będzie procedowany. W mocy pozostaną dotychczas obowiązujące przepisy.
-
20.09.2022
III Międzynarodowe Targi branży IT, rolnej, spożywczej, przetwórstwa drewna, energetyki z Odnawialnymi Źródłami Energii
Targom towarzyszyła III Międzynarodowa Konferencja IT i innowacje, zorganizowana 5 września w budynku Moszczenickich Terenów Inwestycyjnych.
-
14.09.2022
Ruszył projekt badawczy UE HEALTHFERM: Fermentowana żywność pochodzenia roślinnego dla zdrowszej i bardziej zrównoważonej diety
Interdyscyplinarne konsorcjum 22 międzynarodowych partnerów stawia sobie za cel społeczne i przemysłowe przejście od tradycyjnej do zrównoważonej, fermentowanej żywności roślinnej z myślą o zdrowej, codziennej diecie. Tylko dzięki dostępności takiej wiedzy możliwe będzie zaprojektowanie fermentowanej żywności o optymalnych właściwościach zdrowotnych, zamiast polegać na spontanicznych procesach fermentacji.