Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS, NNG) to choroba zaliczana do schorzeń glutenozależnych. Inne choroby zależne od glutenu to celiakia i alergia na pszenicę. Obserwując same objawy choroby niezwykle trudno jest stwierdzić, z którą z nich ma się do czynienia.
Pierwsze wzmianki o NCGS pojawiły się w latach 80. Uznano je jednak za zbyt kontrowersyjne i badania porzucono. Obecnie NNG definiuje się jako zaburzenia charakteryzujące się objawami jelitowymi i pozajelitowymi wyzwalanymi przez gluten
u pacjentów z wykluczona celiakią i alergią na gluten. Szacuje się, że na schorzenie to może cierpieć ok 6% populacji. Jednak dane te są dość niedokładne, gdyż NCGS może być powiązane z syndromem jelita drażliwego. Diagnoza nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten opiera się na wykluczeniach i można ją podzielić na 3 etapy: screening, odpowiedź symptomatyczna, szczegółowa diagnoza [1].
Wg najnowszych badań nie tylko gluten może wywoływać objawy NCGS. Do innych czynników, które mogą być przyczyną choroby zalicza się dodatki do żywności, pszeniczne inhibitory amylazy i trypsny oraz FODMAP (łatwo fermentujące wielocukry, dwucukry, cukry proste i alkohole wielowodorotlenowe). Mechanizm patogenezy NCGS nie jest do końca znany. Wśród naukowców pojawiają się sprzeczne opinie dotyczące typu reakcji odpowiedzi immunologicznej.
Podobieństwo objawów NCGS i syndromu jelita drażliwego, jak i brak jednoznacznej diagnostyki sprawiają, że te dwie choroby trudno odróżnić. Badania sugerują również, że pacjenci często są źle zdiagnozowani [2].
Niestety nie ma lekarstw, które mogłoby wyleczyć NCGS. Pacjenci chorujący na tę przypadłość muszą stosować dietę bezglutenową w celu złagodzenia objawów, sugeruje się również dietę o obniżonej zawartości FODMAP. Prowadzone są również badania nad innymi sposobami leczenia tej dolegliwości.
Bibliografia:
[1] S. O. Igbinedion et al., “Non-celiac gluten sensitivity : All wheat attack is not celiac,”
vol. 23, no. 40, pp. 7201–7210, 2017.
[2] C. Catassi et al., “The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivit (NCGS) and Wheat-Sensitivity Irritable Bowel Syndrom (IBS): An Update,” no. October, 2017.
Przeczytaj także
Ziemniaki odmian o czerwonym i fioletowym miąższu są wciąż mało znanym i stąd mało popularnym surowcem zarówno jeśli chodzi o ich wykorzystanie w gospodarstwach domowych, jak i w przetwórstwie spożywczym. Surowiec ten może...
Niedobory żelaza są najczęściej występującą na świecie formą niedożywienia, która wg szacunków WHO dotyka ok 2 mld ludzi, mieszkańców zarówno krajów rozwijających się jak i uprzemysłowionych. Co więcej, nawet łagodne niedobory...