Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Kategoria: Składniki Żywności

Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS, NNG) to choroba zaliczana do schorzeń glutenozależnych. Inne choroby zależne od glutenu to celiakia i alergia na pszenicę. Obserwując same objawy choroby niezwykle trudno jest stwierdzić, z którą z nich ma się do czynienia.

Pierwsze wzmianki o NCGS pojawiły się w latach 80. Uznano je jednak za zbyt kontrowersyjne i badania porzucono. Obecnie NNG definiuje się jako zaburzenia charakteryzujące się objawami jelitowymi i pozajelitowymi wyzwalanymi przez gluten
u pacjentów z wykluczona celiakią i alergią na gluten. Szacuje się, że na schorzenie to może cierpieć ok 6% populacji. Jednak dane te są dość niedokładne, gdyż NCGS może być powiązane z syndromem jelita drażliwego. Diagnoza nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten opiera się na wykluczeniach i można ją podzielić na 3 etapy: screening, odpowiedź symptomatyczna, szczegółowa diagnoza [1].

Wg najnowszych badań nie tylko gluten może wywoływać objawy NCGS. Do innych czynników, które mogą być przyczyną choroby zalicza się dodatki do żywności, pszeniczne inhibitory amylazy i trypsny oraz FODMAP (łatwo fermentujące wielocukry, dwucukry, cukry proste i alkohole wielowodorotlenowe). Mechanizm patogenezy NCGS nie jest do końca znany. Wśród naukowców pojawiają się sprzeczne opinie dotyczące typu reakcji odpowiedzi immunologicznej.

Podobieństwo objawów NCGS i syndromu jelita drażliwego, jak i brak jednoznacznej diagnostyki sprawiają, że te dwie choroby trudno odróżnić. Badania sugerują również, że pacjenci często są źle zdiagnozowani  [2].

Niestety nie ma lekarstw, które mogłoby wyleczyć NCGS. Pacjenci chorujący na tę przypadłość muszą stosować dietę bezglutenową w celu złagodzenia objawów, sugeruje się również dietę o obniżonej zawartości FODMAP. Prowadzone są również badania nad innymi sposobami leczenia tej dolegliwości.

Bibliografia:

[1] S. O. Igbinedion et al., “Non-celiac gluten sensitivity : All wheat attack is not celiac,”
vol. 23, no. 40, pp. 7201–7210, 2017.

[2] C. Catassi et al., “The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivit (NCGS) and Wheat-Sensitivity Irritable Bowel Syndrom (IBS): An Update,” no. October, 2017.

 

Autor: Alicja Malik, Joanna Leszczyńska

Alicja Malik, Joanna Leszczyńska

Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.