Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa decyzja IJHARS ws. użycia nazwy "chleb pradziada"

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano decyzję Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o zafałszowaniu żywności w związku z użyciem nazwy „chleb pradziada”.
Zgodnie z ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych artykuł rolno-spożywczy zafałszowany, to m.in. produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany w oznakowaniu, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów.

Organ oceniał oznakowanie „chlebu pradziada” zawierającego m.in. kultury starterowe, emulgator, gumę guar, środek do przetwarzania mąki oraz płynny zakwas zawierający m.in.. kwas mlekowy, kwas octowy i ekstrakt słodu.

GIJAHRS uznał w decyzji KO.8230.49.2020 z 15.06.2020, że użycie w nazwie określenia "pradziada" jest nieadekwatne do składu przez co zakwalifikował żywność jako zafałszowaną.

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn