Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (Canadian Food Inspection Agency) opracowali nowy, usprawniony proces testowania, który pozwala na wykrycie niskich poziomów Listeria monocytogenes w próbkach żywności w zaledwie osiem godzin. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Microbiology Spectrum".

 Jest to znacznie szybsze w porównaniu z tradycyjnymi metodami, które zwykle wymagają od 24 do 72 godzin na potwierdzenie obecności tego patogenu.

Nowa procedura integruje kilka technologii w jednym procesie

Nowa procedura integruje kilka technologii w jednym procesie, łącząc wzbogacanie kultury, przygotowanie próbek oparte na filtracji, magnetyczne oddzielanie docelowych bakterii oraz detekcję za pomocą real-time PCR (reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym). W testach laboratoryjnych system skutecznie wykrywał L. monocytogenes w próbkach mielonej wołowiny, nawet przy bardzo niskim poziomie skażenia, wynoszącym od 1 do 5 komórek w 25-gramowej próbce.

Szybkie wykrywanie Listeria monocytogenes jest kluczowe dla producentów

Szybkie wykrywanie Listeria monocytogenes jest kluczowe dla producentów żywności, zwłaszcza biorąc pod uwagę wysoką śmiertelność związaną z zakażeniami tym patogenem. Według danych FDA, Listeria była drugą najczęstszą przyczyną wycofywania produktów spożywczych w 2024 roku, stanowiąc 14,69% wszystkich przypadków.

Wprowadzenie tego szybkiego testu może znacząco poprawić zdolność producentów żywności i laboratoriów testowych do szybkiego reagowania na potencjalne skażenia, zmniejszając ryzyko wybuchu epidemii i kosztownych wycofań produktów. Dzięki temu możliwe jest przejście od pobrania próbki do uzyskania wyników w ciągu jednego dnia roboczego, co stanowi istotny postęp w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności.

Źródło: https://journals.asm.org/doi/10.1128/spectrum.01577-24

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.