Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Kiełbasa krakowska sucha staropolska
Na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/1201 z dnia 22 sierpnia 2018 r. rejestrującego w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [„Kiełbasa krakowska sucha staropolska” (GTS)]:
- nazwa „Kiełbasa krakowska sucha staropolska” (GTS) zostaje zarejestrowana,
- powyższa nazwa określa produkt należący do klasy 1.2 Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
Czosnek galicyjski
Na podstawie rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/1202 z dnia 22 sierpnia 2018 r. rejestrującego w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [„Czosnek galicyjski” (ChOG)
- nazwa „Czosnek galicyjski” (ChOG) zostaje zarejestrowana,
- nazwa powyższa, określa produkt należący do klasy 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone.
Rozporządzenia wchodzą w życie 17 września 2018 r. i od tej daty mają zastosowanie.
Przeczytaj także
Rozporządzeniem wykonawczym nr (UE) 2018/1032 z dnia 20 lipca 2018 r. Komisja zezwoliła na rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowej żywności, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283...
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
20 marca 2018 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/460 zezwalające na wprowadzenie do obrotu florotanin z Eclonia cava jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady...
Polecane produkty