Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa, szybsza metoda identyfikacji Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Cornell University, Mars Global Food Safety Center w Pekinie i University of Georgia opracowali metodę sekwencjonowania całych genomów w celu określenia serotypów Salmonelli w ciągu zaledwie dwóch godzin. Konwencjonalny proces identyfikacji - określanie serotypu może być czasochłonny. W przypadku Salmonelli proces ten trwa trzy dni, a w niektórych przypadkach nawet dłużej niż 12 dni, aby nadać ostateczną klasyfikację złożonych serowarów.

Określenie serotypu Salmonelli ma ułatwić ekspertom ds. bezpieczeństwa żywności znalezienie źródła zakażenia bakteryjnego, które może wystąpić w wielu produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, orzechy, mięso, płatki zbożowe, preparaty dla niemowląt i karma dla zwierząt domowych.

Według Silina Tang z Mars Global Food Safety Center w Pekinie w miarę jak łańcuch dostaw żywności staje się coraz bardziej globalny i wzajemnie powiązany, zwiększa się możliwość skażenia żywności Salmonellą. W szybko zmieniającym się świecie produkcji żywności, gdzie szybka identyfikacja i reagowanie na incydenty związane z zakażeniem Salmonellą jest sprawą krytyczną, opracowanie bardziej skutecznej metody identyfikacji patogenów jest niezbędne.

Konwencjonalne określanie serotypu znajduje się w centrum monitorowania zdrowia publicznego w zakresie zakażeń salmonellą już od pół wieku. Ale długi czas realizacji, wysokie koszty i złożone preparaty próbne doprowadziły do konieczności zmiany metod sekwencjonowania całych genomów do subtypu patogenów przez światowe organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa żywności i agencje zdrowia publicznego.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Wszystkie 38 szczepów Salmonelli - reprezentujących 34 serotypy, które zostały ocenione w opisywanym badaniu zostały dokładnie przewidziane do poziomu serotypu przy użyciu sekwencjonowania całych genomów.

Jest to ważna wiadomość dla przemysłu spożywczego, ponieważ bardzo niewiele laboratoriów może prowadzić klasyczne określanie serotypów, uważa dr Martin Wiedmann z Cornell Institute for Food Systems.

W niektórych krajach samo dostarczenie do certyfikowanego laboratorium próbek, które podejrzewa się o salmonellę może to trwać nawet do dwóch dni. Nowy test do sekwencjonowania genomu opiera się na prostym sprzęcie. Daje to możliwość przeprowadzania testów w laboratorium, które znajduje się blisko zakładu przetwórstwa spożywczego.

Zakażenia Salmonellą

W samych Stanach Zjednoczonych bakterie Salmonelli powodują rocznie około 1,3 mln zakażeń, ponad 26 000 hospitalizacji i ponad 400 zgonów, według rocznych szacunków amerykańskiego centrum kontroli i prewencji chorób.

Skąd pochodzi salmonella w produktach przetworzonych?" Salmonella enteritidis zazwyczaj kojarzy się z kurczakiem – więc należy podejrzewać źródło pochodzenia kurczaka. Salmonella virchow to serotyp zwykle kojarzony z żywnością pochodzącą z południowo-wschodniej Azji, więc tu podejrzenie może paść na źródło użytych przypraw. Określenie serotypu zapewnia naukowcom zajmującym się bezpieczeństwem żywności priorytetową listę miejsc, gdzie należy szukać źródła zakażenia.

 

Źródło: https://news.cornell.edu/stories/2020/03/food-scientists-slice-time-salmonella-identification-process

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.