Nowa, szybsza metoda identyfikacji Salmonelli
Naukowcy z Cornell University, Mars Global Food Safety Center w Pekinie i University of Georgia opracowali metodę sekwencjonowania całych genomów w celu określenia serotypów Salmonelli w ciągu zaledwie dwóch godzin. Konwencjonalny proces identyfikacji - określanie serotypu może być czasochłonny. W przypadku Salmonelli proces ten trwa trzy dni, a w niektórych przypadkach nawet dłużej niż 12 dni, aby nadać ostateczną klasyfikację złożonych serowarów.
Określenie serotypu Salmonelli ma ułatwić ekspertom ds. bezpieczeństwa żywności znalezienie źródła zakażenia bakteryjnego, które może wystąpić w wielu produktach spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, orzechy, mięso, płatki zbożowe, preparaty dla niemowląt i karma dla zwierząt domowych.
Według Silina Tang z Mars Global Food Safety Center w Pekinie w miarę jak łańcuch dostaw żywności staje się coraz bardziej globalny i wzajemnie powiązany, zwiększa się możliwość skażenia żywności Salmonellą. W szybko zmieniającym się świecie produkcji żywności, gdzie szybka identyfikacja i reagowanie na incydenty związane z zakażeniem Salmonellą jest sprawą krytyczną, opracowanie bardziej skutecznej metody identyfikacji patogenów jest niezbędne.
Konwencjonalne określanie serotypu znajduje się w centrum monitorowania zdrowia publicznego w zakresie zakażeń salmonellą już od pół wieku. Ale długi czas realizacji, wysokie koszty i złożone preparaty próbne doprowadziły do konieczności zmiany metod sekwencjonowania całych genomów do subtypu patogenów przez światowe organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa żywności i agencje zdrowia publicznego.
Znaczenie dla przemysłu spożywczego
Wszystkie 38 szczepów Salmonelli - reprezentujących 34 serotypy, które zostały ocenione w opisywanym badaniu zostały dokładnie przewidziane do poziomu serotypu przy użyciu sekwencjonowania całych genomów.
Jest to ważna wiadomość dla przemysłu spożywczego, ponieważ bardzo niewiele laboratoriów może prowadzić klasyczne określanie serotypów, uważa dr Martin Wiedmann z Cornell Institute for Food Systems.
W niektórych krajach samo dostarczenie do certyfikowanego laboratorium próbek, które podejrzewa się o salmonellę może to trwać nawet do dwóch dni. Nowy test do sekwencjonowania genomu opiera się na prostym sprzęcie. Daje to możliwość przeprowadzania testów w laboratorium, które znajduje się blisko zakładu przetwórstwa spożywczego.
Zakażenia Salmonellą
W samych Stanach Zjednoczonych bakterie Salmonelli powodują rocznie około 1,3 mln zakażeń, ponad 26 000 hospitalizacji i ponad 400 zgonów, według rocznych szacunków amerykańskiego centrum kontroli i prewencji chorób.
Skąd pochodzi salmonella w produktach przetworzonych?" Salmonella enteritidis zazwyczaj kojarzy się z kurczakiem – więc należy podejrzewać źródło pochodzenia kurczaka. Salmonella virchow to serotyp zwykle kojarzony z żywnością pochodzącą z południowo-wschodniej Azji, więc tu podejrzenie może paść na źródło użytych przypraw. Określenie serotypu zapewnia naukowcom zajmującym się bezpieczeństwem żywności priorytetową listę miejsc, gdzie należy szukać źródła zakażenia.
Źródło: https://news.cornell.edu/stories/2020/03/food-scientists-slice-time-salmonella-identification-process
Przeczytaj także
-
09.01.2020
Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
-
08.01.2020
Whole Genome Sequencing - FSIS przechodzi do korzystania z technologii WGS dla izolatów Salmonella w celu określenia serotypu.
FSIS zapowiada modernizację metod laboratoryjnych w celu określenia serotypu izolatów Salmonella. Dla wszystkich próbek dodatnich pod kątem Salmonelli zebranych po 1 stycznia 2020 r.
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...