Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Whole Genome Sequencing - FSIS przechodzi do korzystania z technologii WGS dla izolatów Salmonella w celu określenia serotypu.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FSIS zapowiada modernizację metod laboratoryjnych w celu określenia serotypu izolatów Salmonella. Dla wszystkich próbek dodatnich pod kątem Salmonelli zebranych po 1 stycznia 2020 r. do określenia serotypu Salmonelli zostaną wykorzystane dane sekwencjonowania całego genomu (WGS).

Metody badawcze

Poprzednio FSIS zmodernizował metodologię serotypu Salmonella w 2012 r., kiedy to wprowadził serotypowanie molekularne, aby zastąpić do rutynowych analiz tradycyjne technologie aglutynacji. Wszelkie izolaty wymagające dalszej klasyfikacji były przesłane do laboratorium USDA National Veterinary Services Laboratory (NVSL) w celu tradycyjnego serotypowania (aglutynacja). Za pomocą narzędzi bioinformatycznych, które opracowano w ciągu ostatnich kilku lat, analizowano dane z WGS w celu ustalenia serotypu Salmonella. Od 2016 r. FSIS przeprowadził serotypowanie molekularne równolegle z analizą serotypową WGS.

Porównanie wyników

FSIS niedawno przeprowadził porównanie wyników oznaczania serotypu Salmonella przy użyciu serotypowania molekularnego i przy użyciu ulepszonych narzędzi bioinformatycznych do analizy danych WGS. Z 9 842 izolatów Salmonelli sekwencjonowanych przez FSIS od 2016 r., 98,21% serotypów określonych na podstawie danych WGS było zgodnych z serotypem określonym przez serotypowanie molekularne i / lub ze wsparciem tradycyjnych serotypów USDA NVSL. Ten wysoki poziom zgodności wsparł przejście do rutynowego korzystania z WGS w celu określenia serotypu Salmonella i zaprzestania równoległych analiz.

Zalety i dalsze działania

Porównując wykorzystywany obecny proces FSIS do wykonywania oznaczeń techniką WGS, informacje o serotypie będą zazwyczaj dostępne 7 dni po potwierdzeniu izolatu. FSIS planuje utrzymać możliwości serotypowania molekularnego i będzie nadal wysyłać izolaty do NVSL w celu dalszej klasyfikacji w rzadkich przypadkach, w których serotypu Salmonella nie można ustalić za pomocą WGS. Dodatkowo FSIS zamierza przedstawić te ustalenia na nadchodzącym spotkaniu IAFP w 2020 r. i jest w trakcie opracowywania publikacji w czasopiśmie naukowym.

Źródło: FSIS

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.