Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjna technika analizy zanieczyszczeń i zafałszowań składników żywności

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Po co badamy żywność?

Regularne badania żywności są przejawem nieustannego monitoringu, związanego z bezpieczeństwem zdrowia i życia przyszłych konsumentów. Pomagają wykrywać i szybko reagować na ewentualne niedogodności i nieuczciwe zagrania ze strony producentów. Celowe fałszowanie żywności innymi, niezadeklarowanymi na etykiecie składnikami, to niestety coraz częściej spotykana praktyka. Zamienniki na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają, a możliwość uzyskania podobnego produktu mniejszym kosztem bywa kusząca. Na obecność rożnego rodzaju zanieczyszczeń w żywności, składa się wiele czynników, często zdarzeń losowych. Z uwagi na globalny rozwój łańcucha dostaw żywności, konieczne jest ciągłe doskonalenie i wymyślanie bardziej efektywnych metod zapewniania bezpieczeństwa, jakości i autentyczności produktów i składników w nich występujących.

Sekwencjonowanie kwasów nukleinowych jako narzędzie do oceny autentyczności żywności

Grupa naukowców z IBM Research opracowała nową technikę identyfikacji, FASER (Food Authentication from SEquencing Reads). Jest to bioinformatyczny system następujących po sobie spójnych zdarzeń, umożliwiający jednoczesne rozpoznanie spodziewanych i niespodziewanych składników, mogących występować w żywności. FASER dokładnie zidentyfikował gatunki eukariotyczne z medianą absolutnej różnicy 0,4% pomiędzy obserwowanymi i oczekiwanymi proporcjami na danych sekwencyjnych z różnych źródeł, m.in. mięsa, roślin i ryb. Połączenie wykorzystania metagenomiki, analizy i ogromnej bazy danych, dało nowe spojrzenie na kwestię złożoności łańcucha dostaw.

Próby weryfikacji metody

Początkowo system tworzony był w oparciu o symulowane i eksperymentalne zestawy danych, aby następnie mógł zostać użyty do zbadania autentyczności składników w próbkach z mięsa drobiowego. Oznaczanie obejmowało 31 próbek wysokobiałkowego proszku z próbek drobiu (HPP -high protein powder). Była to pierwsza analiza, przeprowadzana na taką skalę, wykorzystująca tę procedurę. Wyniki okazały się jednoznaczne. W 3 oznaczanych próbkach, poza identyfikacją głównego surowca źródłowego, jakim był kurczak, natrafiono na inne gatunki mięsa: wieprzowinę i wołowinę. Zanieczyszczenia prawdopodobnie zostały wprowadzone do produktu podczas transportu lub w trakcie przetwarzania. Pozwoliło to dowieść skuteczności sekwencjonowania w weryfikacji autentyczności, już w pojedynczym teście.

Zasada działania

Analiza i identyfikacja składników żywności odbywa się na zasadzie porównania. Sekwencjonowany z produktów spożywczych materiał genetyczny, zestawiany jest z tysiącami obecnych w bazie, uprzednio zidentyfikowanych genomów roślin i zwierząt. Ponadto oprócz składu matrycy żywności, sekwencjonowanie metagenomiczne daje ważny obraz zawartości drobnoustrojów i ewentualnych czynników chorobotwórczych.

Czy metoda się przyjmie?

Jeśli dalsze testy pójdą tak samo pomyślnie, metoda może zastąpić lub rozszerzyć obecne badania weryfikacji składu składników żywności. Sekwencjonowanie kwasów nukleinowych na szeroką skalę, w połączeniu z solidną analizą bioinformatyczną umożliwi wykrywanie zanieczyszczeń bez uprzednich założeń co do ich oczekiwanej zawartości. W dzisiejszych czasach koniecznym jest dążenie do przewidywania incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności i zapobieganie im.

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41538-019-0056-6

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

  • 22.05.2019

    Rozszerzone walidacje macierzy dla testu molekularnego 3M na wykrywanie Salmonella

    Firma 3M ogłosiła, że ​​test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR... 

    Czytaj więcej
  • 13.05.2019

    Badanie autentyczności żywności

    Większość świadomych klientów, zanim kupi produkt żywnościowy, sprawdza jego skład, który obowiązkowo powinien być umieszczony przez producenta na opakowaniu. Niestety nie zawsze deklaracja podana przez producenta na etykiecie, opakowaniu jest zgodna z rzeczywistym stanem. Prawie każdego roku wychodzą na jaw różne nadużycia związane z niewłaściwym składem żywności.

    Czytaj więcej
  • 16.04.2019

    Innowacyjna metoda badania patogenów żywności

    Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.