Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak informują bułgarskie media, Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) 24 grudnia zatrzymała partię mięsa z kurczaka z Polski skażonego Salmonellą. Ilość skażonego mięsa wynosi około 21 ton.
Jak informowaliśmy na początku miesiąca około 100 ton tego samego producenta trafiło na rynek bułgarski, a część tej ilości została nawet sprzedana. Z powodu częstych problemów z mięsem z Polski władze bułgarskie zaleciły zwiększoną kontrolę produktów z Polski.
Podjęte środki są spowodowane zwiększoną częstością występowania Salmonelli
BFSA będzie próbkować każdą partię kurczaka z Polski
Bułgarska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) pobierze próbki do badań laboratoryjnych każdej wysyłki mięsa drobiowego i produktów pochodnych z Polski. Podjęte działania są związane ze zwiększoną liczbą powiadomień o obecności Salmonelli w mięsie kurczaków w systemie RASFF przez Włochy - poinformowało centrum prasowe BFSA.
Drób i podroby będą zatrzymywane do momentu uzyskania wyniku. Po uzyskaniu pozytywnych wyników w kierunku obecności Salmonelli BFSA podejmie odpowiednie kroki prawne.
BFSA przypomina, że w na początku agencja pobrała próbki partii mięsa drobiowego od tego samego polskiego producenta po otrzymaniu kilku powiadomień o obecności Salmonelli w chłodzonym drobiu.
Wycofanie skażonego produktu
Po wykryciu skażenia podjęto natychmiastowe kroki w celu zidentyfikowania mięsa. Jak informuje BFSA należy przeprowadzić szczegółową kontrolę. Po wykryciu ilości partii, których to dotyczy, zostaną one wycofane z rynku.
Źródło:
Przeczytaj także
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
Co najmniej 100 ton zakażonego salmonellą mięsa z drobiu pochodzącego z Polski trafiło na bułgarski rynek - poinformowała w czwartek Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w Sofii.
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...