Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polskie mięso skażone Salmonellą – ponowne wycofania w Bułgarii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak informują bułgarskie media, Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) 24 grudnia zatrzymała partię mięsa z kurczaka z Polski skażonego Salmonellą. Ilość skażonego mięsa wynosi około 21 ton.

Jak informowaliśmy na początku miesiąca około 100 ton tego samego producenta trafiło na rynek bułgarski, a część tej ilości została nawet sprzedana. Z powodu częstych problemów z mięsem z Polski władze bułgarskie zaleciły zwiększoną kontrolę produktów z Polski.

Podjęte środki są spowodowane zwiększoną częstością występowania Salmonelli

BFSA będzie próbkować każdą partię kurczaka z Polski

Bułgarska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) pobierze próbki do badań laboratoryjnych każdej wysyłki mięsa drobiowego i produktów pochodnych z Polski. Podjęte działania są związane ze zwiększoną liczbą powiadomień o obecności Salmonelli w mięsie kurczaków w systemie RASFF przez Włochy - poinformowało centrum prasowe BFSA.

Drób i podroby będą zatrzymywane do momentu uzyskania wyniku. Po uzyskaniu pozytywnych wyników w kierunku obecności Salmonelli BFSA podejmie odpowiednie kroki prawne.

BFSA przypomina, że ​​w na początku agencja pobrała próbki partii mięsa drobiowego od tego samego polskiego producenta po otrzymaniu kilku powiadomień o obecności Salmonelli w chłodzonym drobiu.

Wycofanie skażonego produktu

Po wykryciu skażenia podjęto natychmiastowe kroki w celu zidentyfikowania mięsa. Jak informuje BFSA należy przeprowadzić szczegółową kontrolę. Po wykryciu ilości partii, których to dotyczy, zostaną one wycofane z rynku.

Źródło:

https://nova.bg/news

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.