Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Co najmniej 100 ton zakażonego salmonellą mięsa z drobiu pochodzącego z Polski trafiło na bułgarski rynek - poinformowała w czwartek Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w Sofii.
Mięso trafiło do Bułgarii za pośrednictwem firmy, której nazwa zgodnie z miejscowymi przepisami nie może być wymieniona.
Ostrzeżenia RASFF
Dr Kremena Stoewa z Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności w wywiadzie dla radia publicznego powiedziała, że Bułgaria otrzymała w tej sprawie 16 ostrzeżeń od RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i przestrzegała przed niebezpiecznym importem, jednak on nie ustał.
Stoewa nie powiedziała, kiedy pojawiły się pierwsze sygnały o zakażonym mięsie ani jaką jego ilość importowano. Potwierdziła jednak wiadomości prasowe, że chodzi o ponad trzymiesięczny okres i że sprowadzono do kraju co najmniej 100 ton mięsa drobiowego.
Pierwsze sygnały
Według publikacji w mediach pierwszy sygnał do RASFF nadszedł z Łotwy w sierpniu i dotyczył Bułgarii, Węgier, Litwy, Holandii i samej Łotwy. W okresie od sierpnia do października do Bułgarii wjechało pięć partii po 20 ton mięsa. Stoewa podała, że część mięsa została skonfiskowana, lecz nie jest w stanie powiedzieć, jaka dokładnie jego ilość trafiła na bułgarski rynek.
Informację o zakażonym mięsie z drobiu natychmiast opublikowały media elektroniczne, które dodają zastrzeżenie dr Stoewej, że zakażone salmonellą mięso nie jest niebezpieczne po obróbce w wysokiej temperaturze.
Żródło: PAP
Przeczytaj także
Ponad 30 osób zachorowało w Szwecji i kilku innych krajach europejskich z powodu rzadkiego szczepu Salmonelli. Urzędnicy nie potwierdzają dokładnie, jakie kraje są zaangażowane ani ile osób jest chorych poza Szwecją.
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...