Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli dotarła do kilku krajów - urzędnicy UE ujawniają szczegóły

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad 30 osób zachorowało w Szwecji i kilku innych krajach europejskich z powodu rzadkiego szczepu Salmonelli. Urzędnicy nie potwierdzają dokładnie, jakie kraje są zaangażowane ani ile osób jest chorych poza Szwecją.

Od połowy września 33 zakażenia Salmonella Mikawasima zostały połączone ze sobą poprzez sekwencjonowanie całego genomu w Szwecji. Analiza WGS pozwoliła również na nawiązanie połączenia z chorobami zgłaszanymi w innych krajach UE.

Źródło infekcji nie jest jeszcze znane, ale uważa się, że jest to produkt spożywczy dystrybuowany do wielu krajów europejskich.

Rzecznik Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nie potwierdził jeszcze, które inne kraje zgłosiły choroby i ile osób jest zarażonych.

Możemy potwierdzić, że w kilku krajach UE trwają dochodzenia w sprawie Salmonelli Mikawasima, które zostały zidentyfikowane poprzez analizę przekroczeń i sekwencjonowanie całego genomu. ECDC zbiera obecnie dalsze informacje epidemiologiczne i WGS z krajów, aby ocenić zasięg tego zdarzenia ”- powiedział rzecznik ECDC.

Chorzy w Szwecji mieszkają w 12 krajach. Ostatnia znana data wystąpienia choroby to 24 października. Zgłoszono pacjentów ze wszystkich grup wiekowych, w wieku od 4 do 89 lat. Zachorowało nieco więcej kobiet niż mężczyzn.

Rzadki szczep, coraz więcej infekcji

Liczba występowania przypadków Salmonelli Mikawasima w Szwecji jest zwykle niska i wynosi od jednego do dwóch rocznie.

Lokalne jednostki ochrony przed infekcjami, Livsmedelsverket (Szwedzka Agencja Żywności) i Folkhälsomyndigheten (Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego) prowadzą dochodzenie w sprawie epidemii w Szwecji w celu ustalenia źródła infekcji.

Szwecja prowadzi również dochodzenie w sprawie kolejnego wybuchu epidemii wśród 25 osób chorych na Salmonella Newport. Daty wystąpienia objawów wahają się od 16 sierpnia do 12 października i dotyczą osób w wieku od 1 do 82 lat.

W ubiegłym roku około 50 osób w pięciu krajach europejskich zachorowało na rzadki szczep Salmonelli. Nie jest jeszcze jasne, czy incydenty są powiązane.

Salmonella Mikawasima zaraziła 15 osób w Niemczech, 13 w Szwecji, 8 w Danii i Czechach oraz 6 w Austrii.

W 2013 r. odnotowano również wzrost liczby zakażeń Salmonella Mikawasima w kilku krajach UE. Od 2009 r. odnotowano wzrost liczby przypadków w Europie.

O zakażeniach Salmonella

Pokarmy skażone bakteriami Salmonella zwykle nie wyglądają, nie pachną ani nie smakują jak zepsute. Każdy jest narażony na zakażenie Salmonellą, ale niemowlęta, dzieci, seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym są narażone na większe ryzyko poważnej choroby.

Źródła:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

https://www.ecdc.europa.eu/

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.