Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Istota problemu:

Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.

Opis problemu:

Ostatnio odnotowano przypadki zatrucia pokarmowego spowodowane świeżym mięsem drobiowym zanieczyszczonym S. infantis. Według CDC, w zeszłym roku w USA, epidemia wywołana przez szczep S. infantis, który jest odporny na wiele antybiotyków, zakończyła się 129 osobami chorymi, 25 hospitalizacjami i śmiercią. Krajowy plan zwalczania salmonelli dla drobiu na lata 2019–21 ustanawia we Włoszech warunki redukcji dla ferm drobiu w przypadku pozytywnej izolacji S. enteritidis, S. typhimurium i S. infantis.

Wyniki:

W 2018 r. Krajowy system opieki zdrowotnej przeprowadził analizę partii świeżego mięsa drobiowego z Polski, pobranych w chłodni w północnych Włoszech. Dział Kontroli Żywności IZSLER przeanalizował 156 próbek dla łącznie 780 jednostek próbkowania (s.u.), dla Salmonella spp .: 72 próbki były pozytywne (46,15%; odpowiadające 222 s.u. - 28,46%). 42 szczepy serotypowano jako S. enteritidis, 149 jako S. infantis, 26 jako S. newport, 4 jako S. kentucky i 1 jako S. mbandaka. Zgodnie z rozporządzeniem UE partie pozytywne dla S. enteritidis zostały wskazane jako niezgodne, ale partie pozytywne względem innych Salmonella zostały uznane za regularne.

Wnioski:

Prawodawstwo UE zezwala na obrót mięsem drobiowym skażonym S. infantis. Mięso drobiowe należy spożywać po odpowiednim, dobrym ugotowaniu, co eliminuje to zagrożenie, ale nie chroni konsumenta przed ryzykiem zanieczyszczenia krzyżowego narzędzi i powierzchni na poziomie gospodarstwa domowego. Dlatego zasadnicze znaczenie ma zastosowanie prawidłowych praktyk przetwarzania, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Salmonelli w domowych kuchniach i ograniczyć niebezpieczne epizody infekcji.

Kluczowe przesłania:

Trend izolacji S. infantis w branży drobiarskiej rośnie. zastosowanie GMP w kuchni domowej ma podstawowe znaczenie dla ograniczenia epidemii infekcji w żywności.

Autorzy

G Finazzi, B Bertasi, E Pavoni, V Filipello, M D'Incau, MN Losio, Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell'Emilia Romagna, Brescia, Włochy 2 Applied Biological Technologies, Istituto Zooprofilattico Sperimentale del 'Lombard Emilia Romagna, Brescia

Autor:opracowanie FoodFakty na podstawie raportu European Journal of Public Health
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.