Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Istota problemu:

Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.

Opis problemu:

Ostatnio odnotowano przypadki zatrucia pokarmowego spowodowane świeżym mięsem drobiowym zanieczyszczonym S. infantis. Według CDC, w zeszłym roku w USA, epidemia wywołana przez szczep S. infantis, który jest odporny na wiele antybiotyków, zakończyła się 129 osobami chorymi, 25 hospitalizacjami i śmiercią. Krajowy plan zwalczania salmonelli dla drobiu na lata 2019–21 ustanawia we Włoszech warunki redukcji dla ferm drobiu w przypadku pozytywnej izolacji S. enteritidis, S. typhimurium i S. infantis.

Wyniki:

W 2018 r. Krajowy system opieki zdrowotnej przeprowadził analizę partii świeżego mięsa drobiowego z Polski, pobranych w chłodni w północnych Włoszech. Dział Kontroli Żywności IZSLER przeanalizował 156 próbek dla łącznie 780 jednostek próbkowania (s.u.), dla Salmonella spp .: 72 próbki były pozytywne (46,15%; odpowiadające 222 s.u. - 28,46%). 42 szczepy serotypowano jako S. enteritidis, 149 jako S. infantis, 26 jako S. newport, 4 jako S. kentucky i 1 jako S. mbandaka. Zgodnie z rozporządzeniem UE partie pozytywne dla S. enteritidis zostały wskazane jako niezgodne, ale partie pozytywne względem innych Salmonella zostały uznane za regularne.

Wnioski:

Prawodawstwo UE zezwala na obrót mięsem drobiowym skażonym S. infantis. Mięso drobiowe należy spożywać po odpowiednim, dobrym ugotowaniu, co eliminuje to zagrożenie, ale nie chroni konsumenta przed ryzykiem zanieczyszczenia krzyżowego narzędzi i powierzchni na poziomie gospodarstwa domowego. Dlatego zasadnicze znaczenie ma zastosowanie prawidłowych praktyk przetwarzania, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Salmonelli w domowych kuchniach i ograniczyć niebezpieczne epizody infekcji.

Kluczowe przesłania:

Trend izolacji S. infantis w branży drobiarskiej rośnie. zastosowanie GMP w kuchni domowej ma podstawowe znaczenie dla ograniczenia epidemii infekcji w żywności.

Autorzy

G Finazzi, B Bertasi, E Pavoni, V Filipello, M D'Incau, MN Losio, Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell'Emilia Romagna, Brescia, Włochy 2 Applied Biological Technologies, Istituto Zooprofilattico Sperimentale del 'Lombard Emilia Romagna, Brescia

Autor: opracowanie FoodFakty na podstawie raportu European Journal of Public Health

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn