Nowa taksonomia probiotycznych gatunków Lactobacillus – znaczenie dla przemysłu spożywczego
Od czasu nazwania pierwszego gatunku Lactobacillus - Lactobacillus delbrueckii w 1901 r., taksonomiści od mikrobiologii przypisali do tego rodzaju ponad 250 gatunków, a na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci pojawiły się problemy związane z tymi rodzajem bakterii.
Wśród ekspertów naukowych narodził się konsensus, że biorąc pod uwagę skład genetyczny tych bakterii, obecny rodzaj Lactobacillus jest zbyt różnorodny i niezgodny z konwencjami nomenklatury. Ponadto ważne stało się podzielenie rodzaju na grupy istotne pod względem funkcjonalnym, które łączyłyby pewne fizjologiczne i metaboliczne właściwości.
Obecnie, gdy naukowcy są w stanie sekwencjonować geny bakterii, mają informacje o tym, które z nich są blisko spokrewnione genetycznie postanowili zmienić taksonomię bakterii, aby lepiej odzwierciedlała te relacje. Dlatego ta szeroka gama bakterii została podzielona na 25 różnych rodzajów. Propozycja naukowców została zaakceptowana do publikacji w oficjalnym dzienniku dla nazw bakterii.
Nowa klasyfikacja rodzaju Lactobacillus
Opierając się na wielofazowym podejściu dokonano przeklasyfikowania rodzaju Lactobacillus na 25 rodzajów, w tym rodzaj Lactobacillus, do którego dołączono grupę L. delbrueckii; Paralactobacillus; a także 23 nowe rodzaje: Acetilactobacillus, Agrilactobacillus, Amylolactobacillus, Apilactobacillus, Bombilactobacillus, Companilactobacillus, Dellaglioa, Fructilactobacillus, Furfurilactobacillus, Holzapfelia, Lacticaseibacillus, Lactiplantibacillus, Lapidilactobacillus, Latilactobacillus, Lentilactobacillus, Levilactobacillus, Ligilactobacillus, Limosilactobacillus, Liquorilactobacillus, Loigolactobacilus, Paucilactobacillus, Schleiferilactobacillus i Secundilactobacillus.
Chociaż nazwy rodzajów zmieniły się w niektórych przypadkach, części nazw wskazująca gatunki nie uległa zmianie. W tabeli poniżej podano przykłady zmian nazw ważnych probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Wszystkie nowe rodzaje proponowane dla tej grupy zaczynają się na literę „L”. Zatem „L.” nadal można stosować skrót rodzaju.
Znaczenie dla przemysłu spożywczego
Ze względu na znaczenie tego rodzaju i implikacje zmiany nazwy zarówno dla nauki, jak i przemysłu, naukowcy zaangażowani w ten projekt opracowali narzędzie internetowe, które bardzo ułatwia określenie nowych nazw wszystkich gatunków Lactobacillus. Dostępne jest ono pod linkiem: http://lactotax.embl.de/wuyts/lactotax/
Rezultatem nowych grup taksonomicznych jest to, że gatunki które są bliżej spokrewnione, a zatem mają większe szanse na wspólne cechy fizjologiczne, są zgrupowane w tym samym rodzaju. Może to ułatwić zrozumienie powszechnych mechanizmów, które mogą pośredniczyć w korzyściach zdrowotnych.
Zmiany w taksonomii dla Lactobacillus dla naukowców zestawiono w infografice, a dla konsumentów tutaj.
Do tej pory bakterie w grupie Bifidobacterium nie uległy zmianie, ale wkrótce oczekuje się zmian w nomenklaturze również dla tego rodzaju.
Źródło: https://isappscience.org/new-names-for-important-probiotic-lactobacillus-species/
Przeczytaj także
-
10.03.2020
Wpływ probiotyków i prebiotyków na teksturę żywności
Zainteresowanie wykorzystaniem probiotyków i prebiotyków w formulacji produktów spożywczych stale rośnie. Niewątpliwie jest to spowodowane tym, że konsumenci poszukują żywności, która będzie miała korzystny wpływ na ich mikrobiom. A jak wpływają one na teksturę żywności?
-
11.12.2019
Probiotyki w żywności. Prawne aspekty znakowania produktów zawierających bakterie probiotyczne. Trendy i oczekiwania konsumenckie, nowe i efektywne sposoby komunikacji konsumenckiej
Spożycie probiotyków i produktów zawierających probiotyki systematycznie rośnie, konsumenci w coraz większym stopniu dostrzegają rolę wspomagania układu pokarmowego wpływającego na jakość życia i jego wpływ na zdrowie całego organizmu.
-
01.05.2019
Probiotyki mogą wzmacniać kości
Po raz pierwszy naukowcy udowodnili, że suplementacja probiotykami może mieć wpływ na zdrowie kości. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Göteborgu w Szwecji u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki ze szczepem Lactobacillus reuteri 6475, stwierdzono o 50% mniejsze straty w kośćcu w porównaniu z kobietami otrzymującymi placebo.