Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa taksonomia probiotycznych gatunków Lactobacillus – znaczenie dla przemysłu spożywczego

Kategoria: Składniki Żywności

Od czasu nazwania pierwszego gatunku Lactobacillus - Lactobacillus delbrueckii w 1901 r., taksonomiści od mikrobiologii przypisali do tego rodzaju ponad 250 gatunków, a na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci pojawiły się problemy związane z tymi rodzajem bakterii.

Wśród ekspertów naukowych narodził się konsensus, że biorąc pod uwagę skład genetyczny tych bakterii, obecny rodzaj Lactobacillus jest zbyt różnorodny i niezgodny z konwencjami nomenklatury. Ponadto ważne stało się podzielenie rodzaju na grupy istotne pod względem funkcjonalnym, które łączyłyby pewne fizjologiczne i metaboliczne właściwości.

Obecnie, gdy naukowcy są w stanie sekwencjonować geny bakterii, mają informacje o tym, które z nich są blisko spokrewnione genetycznie postanowili zmienić taksonomię bakterii, aby lepiej odzwierciedlała te relacje. Dlatego ta szeroka gama bakterii została podzielona na 25 różnych rodzajów. Propozycja naukowców została zaakceptowana do publikacji w oficjalnym dzienniku dla nazw bakterii.

Nowa klasyfikacja rodzaju Lactobacillus

Opierając się na wielofazowym podejściu dokonano przeklasyfikowania rodzaju Lactobacillus na 25 rodzajów, w tym rodzaj Lactobacillus, do którego dołączono grupę L. delbrueckii; Paralactobacillus; a także 23 nowe rodzaje: Acetilactobacillus, Agrilactobacillus, Amylolactobacillus, Apilactobacillus, Bombilactobacillus, Companilactobacillus, Dellaglioa, Fructilactobacillus, Furfurilactobacillus, Holzapfelia, Lacticaseibacillus, Lactiplantibacillus, Lapidilactobacillus, Latilactobacillus, Lentilactobacillus, Levilactobacillus, Ligilactobacillus, Limosilactobacillus, Liquorilactobacillus, Loigolactobacilus, Paucilactobacillus, Schleiferilactobacillus i Secundilactobacillus.

Chociaż nazwy rodzajów zmieniły się w niektórych przypadkach, części nazw wskazująca gatunki nie uległa zmianie. W tabeli poniżej podano przykłady zmian nazw ważnych probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Wszystkie nowe rodzaje proponowane dla tej grupy zaczynają się na literę „L”. Zatem „L.” nadal można stosować skrót rodzaju.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Ze względu na znaczenie tego rodzaju i implikacje zmiany nazwy zarówno dla nauki, jak i przemysłu, naukowcy zaangażowani w ten projekt opracowali narzędzie internetowe, które bardzo ułatwia określenie nowych nazw wszystkich gatunków Lactobacillus. Dostępne jest ono pod linkiem: http://lactotax.embl.de/wuyts/lactotax/

Rezultatem nowych grup taksonomicznych jest to, że gatunki które są bliżej spokrewnione, a zatem mają większe szanse na wspólne cechy fizjologiczne, są zgrupowane w tym samym rodzaju. Może to ułatwić zrozumienie powszechnych mechanizmów, które mogą pośredniczyć w korzyściach zdrowotnych.

Zmiany w taksonomii dla Lactobacillus dla naukowców zestawiono w infografice, a dla konsumentów tutaj.

Do tej pory bakterie w grupie Bifidobacterium nie uległy zmianie, ale wkrótce oczekuje się zmian w nomenklaturze również dla tego rodzaju.

 

Źródło: https://isappscience.org/new-names-for-important-probiotic-lactobacillus-species/

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.