Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Probiotyki mogą wzmacniać kości

Kategoria: Składniki Żywności

Przełomowe odkrycie

Po raz pierwszy naukowcy udowodnili, że suplementacja probiotykami może mieć wpływ na zdrowie kości. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Göteborgu w Szwecji u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki ze szczepem Lactobacillus reuteri 6475, stwierdzono o 50% mniejsze straty w kośćcu w porównaniu z kobietami otrzymującymi placebo. Te rezultaty otwierają zupełnie nowe możliwości rozwoju profilaktyki złamań u osób starszych.

„Potrzebne są skuteczne działania prewencyjne”

Osteoporoza charakteryzuje się osłabieniem i porowatością kości, co może prowadzić do łatwego ich złamania, nawet w przypadku niewielkich obciążeń, jak na przykład upadek z pozycji stojącej. Odsetek populacji cierpiący na to schorzenie rośnie wraz z wiekiem – większość kobiet po 80 roku życia ma osteoporozę. „Istnieją obecnie skuteczne metody leczenia tej choroby, jednak łamliwość kości rzadko jest wykrywana przed wystąpieniem pierwszego złamania, dlatego bardzo potrzebne są skuteczne działania prewencyjne”, mówi Mattias Lorentzon, profesor geriatrii na Uniwersytecie w Göteborgu.

Podwójnie zaślepione, randomizowane badanie

W eksperymencie wzięło udział 90 starszych kobiet, średnio w wieku 76 lat, które otrzymywały suplement zawierający prozdrowotne bakterie bądź placebo przez okrągły rok. Uczestniczki w sposób losowy przydzielono do grupy otrzymującej Lactobacillus reuteri 6475 albo do grupy spożywającej suplement pozbawiony bakterii. Ani badacze, ani badane kobiety nie wiedziały kto zażywał jaki preparat przez cały okres trwania doświadczenia.

O 50% mniejsza utrata kości

„Kiedy po roku zakończyliśmy badanie, zmierzyliśmy stopień utraty kośćca w kończynach dolnych I porównaliśmy wyniki z danymi z początku eksperymentu. Kobiety, które otrzymywały aktywne szczepy bakterii, straciły o 50% mniej masy kostnej w porównaniu z tymi, które zażywały placebo”, wyjaśnia Anna Nilsson, lekarka i adiunkt w Akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Göteborgu. „Dodatkową cenną informacją jest fakt, że nasza interwencja była dobrze tolerowana i nie powodowała większych efektów ubocznych niż placebo.”

Nowy kierunek rozwoju

Odkrycie szwedzkich lekarzy może okazać się niezwykle istotne: „starsze kobiety są grupą społeczną najbardziej narażoną na ryzyko rozwoju osteoporozy i wystąpienie złamań. Otrzymane przez nas rezultaty sugerują, że podawanie probiotyków może pozytywnie wpływać na zdrowie kości. Stanowi to zupełnie nowy kierunek rozwoju metod prewencji osteoporozy u osób starszych i być może stanie się w przyszłości efektywnym i bezpiecznym sposobem zapobiegania tej chorobie”, podsumowuje prof. Lorentzon.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.