Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy probiotyki są bezpieczne?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wpływ na zdrowie

Wiele osób wychodzi z założenia, że probiotyki i prebiotyki są bezpieczne dla zdrowia, jednak naukowcy z Francji twierdzą, że istnieje bardzo mało badań naukowych, które by to potwierdzały. Niewiele jest również danych na temat ich rzeczywistej skuteczności. Probiotyki to produkty zawierające potencjalnie pożyteczne mikroorganizmy, natomiast prebiotyki służyć mają odżywieniu tzw. „dobrych bakterii” w jelicie. Rosnąca liczba badań nad mikrobiomem dowodzi, że bakterie, drożdże i wirusy bytujące w ludzkim organizmie mają duży wpływ na zdrowie. Niewiele wiadomo jednak na temat ich możliwego szkodliwego działania.

Kwestie bezpieczeństwa

Aida Bafeta i jej współpracownicy z francuskiego instytutu badawczego Inserm przeanalizowali 384 prace dotyczące prebiotyków, probiotyków i synbiotyków (łączących pre- i probiotyki). „W jednej trzeciej badań nie było wzmianki o potencjalnie szkodliwym działaniu tych produktów, a jedynie 2% w odpowiedni sposób odniosło się do kwestii ich bezpieczeństwa”, podsumowali naukowcy. Jednym z niewielu badaczy zajmujących się bezpieczeństwem probiotyków jest dr Shira Doron ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Tufts w USA. Podkreśla ona, że „w sytuacji, gdy występują zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego, podczas chemioterapii lub w stanie neutropenii (bardzo niskiego poziomu białych krwinek), a także w przypadku nieszczelności jelita, nie można wykluczyć, że przyjmowane probiotyki przedostaną się do krwi”. Jest to niebezpieczny stan zwany bakteriemią.

Czy na pewno skuteczne?

Kolejny istotny problem, zaznacza Doron, to mała ilość informacji na temat tego, czy dostępne na rynku preparaty w ogóle działają. Etykiety niektórych produktów wyraźnie sugerują, że mogą one wywoływać korzystne efekty, takie jak „poprawa nastroju”, „lepsze trawienie” czy „zwiększone wchłanianie składników odżywczych”. Jednak naukowcy zajmujący się mikrobiomem podkreślają, że nie udało się do tej pory jednoznacznie stwierdzić których szczepów bakterii potrzeba w organizmie więcej, a których mniej i czy spożywanie fermentowanych pokarmów albo suplementów w jakikolwiek sposób wpływa na te drobnoustroje.

Ryzykowne założenia

Istnieją badania medyczne dotyczące wykorzystania probiotyków w określonych stanach chorobowych. Badano skuteczność przeszczepów kału w leczeniu niektórych infekcji, otyłości czy zespołu jelita drażliwego, a Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przyznała większości probiotyków status GRAS (Ogólnie Uznane za Bezpieczne). Jednak założenie, że przyjmowanie większych dawek drobnoustrojów, nawet potencjalnie pożytecznych, jest bezpieczne dla każdego i w każdych okolicznościach może być ryzykowne, ostrzegają francuscy naukowcy.

  1. http://annals.org/aim/article-abstract/2687953/harms-reporting-randomized-controlled-trials-interventions-aimed-modifying-microbiota-systematic
  2. https://www.nbcnews.com/health/health-news/are-probiotics-safe-study-shows-we-really-don-t-know-n891801

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.