Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność: „hydrolizat błony pergaminowej jaj” oraz „ksylooligosacharydy”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zatwierdziła dwa nowe produkty jako nową żywność.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1647 z dnia 31 października 2018 r. „hydrolizat błony pergaminowej jaja” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Przez okres pięciu lat od dnia jego wejścia w życie wyłącznie pierwotny wnioskodawca: przedsiębiorstwo: Biova, LLC (Stany Zjednoczone) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności jako składnik w suplementach diety.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1648 z dnia 29 października 2018 r. „ksylooligosacharydy” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Wpis w unijnym wykazie obejmuje warunki stosowania i wymogi dotyczące etykietowania określone w załączniku do rozporządzenia. M.in. ksylooligosacharydy nie mogą być wykorzystywane w przetworach mlecznych do zastąpienia – w całości lub w części – jakiegokolwiek składnika mleka.

Obowiązywanie

Rozporządzenia weszły w życie odpowiednio 25 i 26 listopada 2018 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn