Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa żywność: „hydrolizat błony pergaminowej jaj” oraz „ksylooligosacharydy”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zatwierdziła dwa nowe produkty jako nową żywność.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1647 z dnia 31 października 2018 r. „hydrolizat błony pergaminowej jaja” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Przez okres pięciu lat od dnia jego wejścia w życie wyłącznie pierwotny wnioskodawca: przedsiębiorstwo: Biova, LLC (Stany Zjednoczone) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności jako składnik w suplementach diety.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1648 z dnia 29 października 2018 r. „ksylooligosacharydy” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Wpis w unijnym wykazie obejmuje warunki stosowania i wymogi dotyczące etykietowania określone w załączniku do rozporządzenia. M.in. ksylooligosacharydy nie mogą być wykorzystywane w przetworach mlecznych do zastąpienia – w całości lub w części – jakiegokolwiek składnika mleka.

Obowiązywanie

Rozporządzenia weszły w życie odpowiednio 25 i 26 listopada 2018 r.

www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 17.12.2018

    Przeciwdziałanie nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

    11 grudnia 2018 r. weszła w życie ustawa z dnia 4 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, która ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Ważny wyrok NSA w sprawie znakowania przetworów mlecznych

    Niedawno opublikowano wyrok z uzasadnieniem Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 4 października 2018 r. w sprawie skargi kasacyjnej B. K. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 21 grudnia 2015 r. sygn. akt VI SA/Wa 1155/15 w kary pieniężnej za naruszenie przepisów o rolnictwie ekologicznym (II GSK 2942/16)...

    Czytaj więcej
  • 11.12.2018

    Ważna decyzja UOKIK w sprawie fałszowania żywności

    Opublikowano ciekawą decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 29 października 2018 r. (znak DIH-709-96/18/JS) utrzymującą wcześniejszą decyzję wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej. Sprawa dotyczyła używania do produkcji potraw w restauracji składnika innego niż deklarowany w karcie menu (ser Grana Padano zamiast Parmigiano Reggiano (ChNP)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.