Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność: „hydrolizat błony pergaminowej jaj” oraz „ksylooligosacharydy”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zatwierdziła dwa nowe produkty jako nową żywność.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1647 z dnia 31 października 2018 r. „hydrolizat błony pergaminowej jaja” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Przez okres pięciu lat od dnia jego wejścia w życie wyłącznie pierwotny wnioskodawca: przedsiębiorstwo: Biova, LLC (Stany Zjednoczone) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności jako składnik w suplementach diety.

- Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1648 z dnia 29 października 2018 r. „ksylooligosacharydy” włącza się do unijnego wykazu nowej żywności. Wpis w unijnym wykazie obejmuje warunki stosowania i wymogi dotyczące etykietowania określone w załączniku do rozporządzenia. M.in. ksylooligosacharydy nie mogą być wykorzystywane w przetworach mlecznych do zastąpienia – w całości lub w części – jakiegokolwiek składnika mleka.

Obowiązywanie

Rozporządzenia weszły w życie odpowiednio 25 i 26 listopada 2018 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 17.12.2018

    Przeciwdziałanie nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

    11 grudnia 2018 r. weszła w życie ustawa z dnia 4 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, która ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Ważny wyrok NSA w sprawie znakowania przetworów mlecznych

    Niedawno opublikowano wyrok z uzasadnieniem Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 4 października 2018 r. w sprawie skargi kasacyjnej B. K. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 21 grudnia 2015 r. sygn. akt VI SA/Wa 1155/15 w kary pieniężnej za naruszenie przepisów o rolnictwie ekologicznym (II GSK 2942/16)...

    Czytaj więcej
  • 11.12.2018

    Ważna decyzja UOKIK w sprawie fałszowania żywności

    Opublikowano ciekawą decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 29 października 2018 r. (znak DIH-709-96/18/JS) utrzymującą wcześniejszą decyzję wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej. Sprawa dotyczyła używania do produkcji potraw w restauracji składnika innego niż deklarowany w karcie menu (ser Grana Padano zamiast Parmigiano Reggiano (ChNP)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn