Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe brytyjskie wymogi dla żywności HFSS

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wielka Brytania wprowadziła ograniczenia w promocji żywności zawierającej znaczne ilości tłuszczów, cukrów lub soli (High in Fat, Sugar and Salt – HFSS). Jakie to niesie konsekwencje dla polskich eksporterów?

  • Celem tej regulacji jest ograniczenie promocji żywności zawierającej znaczne ilości tłuszczów, cukrów lub soli na rzecz zdrowszych produktów. Nowe przepisy mają poprawić dietę mieszkańców Zjednoczonego Królestwa oraz zmniejszyć spożycie cukru przez dzieci.
  • Regulacje HFSS mają dotyczyć szeregu wybranych kategorii produktów spożywczych (m.in.  wyrobów czekoladowych, wyrobów cukierniczych, dań gotowych czy napojów słodzonych). 
  • Nowe ograniczenia mają dotyczyć lokalizacji miejsc sprzedaży produktów objętych regulacją (np. przy wejściach do galerii handlowych, w układzie treści w sklepie internetowym), a także stosowania dla promocyjnych cen dla takich produktów (np. „3 w cenie 2”).
  • Ograniczenia mają wejść w życie od kwietnia 2022 r.

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Food Law

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.