Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe limity sprzedaży przez sklepy w ramach rolniczego handlu detalicznego

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Przedstawiono projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.

Celem wydania projektowanego rozporządzenia jest określenie maksymalnych ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu dokumentowania tej ilości, z uwzględnieniem rodzaju zbywanej żywności oraz ochrony zdrowia publicznego, w tym zapewnienia bezpieczeństwa tej żywności.

Wspomniane nowe maksymalne ilości zostały określone w załącznikach 1-4 do rozporządzenia.

W § 2 ust. 1 projektu rozporządzenia zaproponowano zakres i sposób dokumentowania maksymalnej ilości żywności zbywanej rocznie do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD. W tym zakresie wprowadzono wymóg, aby podmiot prowadził i przechowywał dokumentację umożliwiającą określenie ilości takiej żywności odrębnie za każdy rok kalendarzowy. Ma to umożliwić organom Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalenie, czy przestrzegane są określone w rozporządzeniu maksymalne roczne limity dotyczące ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD.

Nowe rozporządzenie jest w trakcie konsultacji publicznych.

Pełny tekst projektu rozporządzenia dostępny jest na: https://legislacja.gov.pl/projekt/12350302 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn