Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wymogi dotyczące eksportu żywności z UE do Wielkiej Brytanii po raz kolejny uległy zmianom. Poniżej prezentujemy Państwu najważniejsze z nich:
1) Nowy termin wejścia w życie zakazu importu z Unii Europejskiej (w tym z Polski) do Wielkiej Brytanii określonych produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. 1 stycznia 2022 r.;
2) Nowy termin rozpoczęcia stosowania wymogu pre-notyfikacji, tj. wcześniejszego zgłaszania ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego przez brytyjskich importerów za pośrednictwem systemu IPAFFS, tj. 1 stycznia 2022 r.;
3) Nowy termin rozpoczęcia stosowania wymogu dostarczania świadectwa zdrowia przez eksportera (Export Health Certificate) wydawanego przez odpowiednie jednostki w kraju eksportera , tj. 1 lipca 2022 r.;
4) Świadectwa fitosanitarne oraz pełne kontrole sanitarne i fitosanitarne (SPS) w brytyjskich punktach weterynaryjnej kontroli granicznej zostaną wprowadzone od 1 lipca 2022 r.
5) Nowy termin rozpoczęcia stosowania wymogu stosowania deklaracji bezpieczeństwa dla importu (Safety and Security Declaration), tj. 1 lipca 2022 r.
Więcej szczegółowych informacji znajdą Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz na stronie brytyjskiego rządu.
Przeczytaj także
Opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczącego utrudniania dostępu do powierzchni magazynowych.
Opublikowano projekt nowelizacji ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia liberalizującej zasady prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego.
Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych.