Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska wydała szereg rozporządzeń wykonawczych dotyczących rejestracji chronionych oznaczeń geograficznych. Zaliczają się do nich:
- „Rucavas baltais svisoys”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.5 Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itd.), kraj pochodzenia – Łotwa, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1213 z dnia 28 sierpnia 2018 r.;
- „Morcilla de Burgos”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.), kraj pochodzenia – Hiszpania, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1214 z dnia 29 sierpnia 2018 r.;
- „Marrone di Serino”/„Castagna di Serino”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone, kraj pochodzenia – Włochy, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1234 z dnia 12 września 2018 r.;
- „Αγκινάρα Ιρίων” (Agkinara Irion), nazwa określa produkt należący do klasy 1.6 Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone, kraj pochodzenia – Grecja, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1235 z dnia 12 września 2018.
Obowiązywanie
Wyżej wymienione rozporządzenia uchwalono między 25 września a 8 października i stosuje się je od dnia uchwalenia.
Przeczytaj także
Uchwalono nowe rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1246 z dnia 18 września 2018 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w celu wpisania destylatu drzewnego do unijnego wykazu środków aromatyzujących...
Komisja Unii Europejskiej wydała rozporządzenie wykonawcze 2018/1295 z dnia 26 września 2018 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej olej cebulowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011...
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał bardzo interesującą decyzję z dnia 14 sierpnia 2018 r. (znak DIH-1/47/2018) dotyczącą informacji na temat żywności w zakładach żywienia zbiorowego. Organ zauważył m.in., że „Strona podniosła, że rodzice zostali poinformowani o możliwości modyfikacji jadłospisu przez placówkę, lecz Prezes UOKiK nie znalazł potwierdzenia dla tego argumentu w materiale dowodowym sprawy.
Polecane produkty