Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała szereg rozporządzeń wykonawczych dotyczących rejestracji chronionych oznaczeń geograficznych. Zaliczają się do nich:

- „Rucavas baltais svisoys”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.5 Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itd.), kraj pochodzenia – Łotwa, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1213 z dnia 28 sierpnia 2018 r.;

- „Morcilla de Burgos”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.), kraj pochodzenia – Hiszpania, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1214 z dnia 29 sierpnia 2018 r.;

 - „Marrone di Serino”/„Castagna di Serino”, nazwa określa produkt należący do klasy 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone, kraj pochodzenia – Włochy, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1234 z dnia 12 września 2018 r.;

 - „Αγκινάρα Ιρίων” (Agkinara Irion), nazwa określa produkt należący do klasy 1.6 Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone, kraj pochodzenia – Grecja, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1235 z dnia 12 września 2018.

Obowiązywanie

Wyżej wymienione rozporządzenia uchwalono między 25 września a 8 października i stosuje się je od dnia uchwalenia.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 25.10.2018

    Zatwierdzenie destylatu drzewnego jako środka aromatyzującego

    Uchwalono nowe rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1246 z dnia 18 września 2018 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w celu wpisania destylatu drzewnego do unijnego wykazu środków aromatyzujących...

    Czytaj więcej
  • 22.10.2018

    Zatwierdzenie oleju cebulowego

    Komisja Unii Europejskiej wydała rozporządzenie wykonawcze 2018/1295 z dnia 26 września 2018 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej olej cebulowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011...

    Czytaj więcej
  • 18.10.2018

    Decyzja UOKiK – zakłady żywienia zbiorowego

    Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał bardzo interesującą decyzję z dnia 14 sierpnia 2018 r. (znak DIH-1/47/2018) dotyczącą informacji na temat żywności w zakładach żywienia zbiorowego. Organ zauważył m.in., że „Strona podniosła, że rodzice zostali poinformowani o możliwości modyfikacji jadłospisu przez placówkę, lecz Prezes UOKiK nie znalazł potwierdzenia dla tego argumentu w materiale dowodowym sprawy.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.