Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zatwierdzenie destylatu drzewnego jako środka aromatyzującego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Uchwalono nowe rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1246 z dnia 18 września 2018 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w celu wpisania destylatu drzewnego do unijnego wykazu środków aromatyzujących.

Zgodnie rozporządzeniem:

- wpisuje się destylat drzewny do unijnego wykazu środków aromatyzujących,

- złożona mieszanina substancji, otrzymana w wyniku destylacji produktów reakcji octu drzewnego i etanolu. Płyn o zapachu i smaku rumu,

- stosowanie wyłącznie w następujących napojach spirytusowych: tuzemák i tuzemský, objętych zakresem rozporządzenia (WE) nr 110/2008, w przypadku wprowadzania do obrotu w opakowaniach końcowych przeznaczonych wyłącznie dla konsumentów końcowych, 3 800 mg/l,

- Państwa członkowskie wymagają dodatkowego oznakowania informującego konsumentów o określonych rodzajach ryzyka związanego z obecnością destylatu drzewnego [FL nr 21.001] w napojach spirytusowych tuzemák i tuzemský, w przypadku odwołania do środka aromatyzującego destylat drzewny [nr FL: 21.001] w oznakowaniu napojów spirytusowych tuzemák i tuzemský stosuje się nazwę lub numer F,

- napojów spirytusowych tuzemák i tuzemský, do których dodano destylat drzewny [nr FL: 21.001], nie można używać do wytwarzania innych środków spożywczych,

- w uzupełnieniu wymogów ustanowionych w art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, w przypadku wprowadzania do obrotu niniejszego środka aromatyzującego jako takiego, w oznakowaniu wskazuje się, że ten środek aromatyzujący może być używany wyłącznie do wyrobu napojów spirytusowych tuzemák i tuzemský.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 9 października 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 22.10.2018

    Zatwierdzenie oleju cebulowego

    Komisja Unii Europejskiej wydała rozporządzenie wykonawcze 2018/1295 z dnia 26 września 2018 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej olej cebulowy, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011...

    Czytaj więcej
  • 11.10.2018

    Zmiana ustawy o nieuczciwym obrocie produktami rolnymi i spożywczymi

    We wrześniu 2018 r. odbyło się pierwsze czytanie projektu zmiany ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (Dz. U. z 2017 r. poz. 67, z późn. zm.), który ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności...

    Czytaj więcej
  • 27.09.2018

    Nowa żywność – sól disodowa chinonu pirolochinoliny

    Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1122 z dnia 10 sierpnia 2018 r. zezwolono na wprowadzenie na rynek soli disodowej chinonu pirolochinoliny jako nowej żywności...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.