Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe opinie naukowe i wytyczne EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest autorem czterech dokumentów dotyczących szczególnych kategorii żywności - dla niemowląt, dla osób z nadwagą i otyłością oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostępne są już polskie wersje tych dokumentów przygotowane na zlecenie Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA.

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami wydanymi przez EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.

Opinia naukowa w sprawie zasadniczego składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt

Opinia stanowi przegląd zaleceń z 2003 r. w świetle nowych dowodów oraz opinii wydanej przez EFSA w 2013 r. w sprawie zapotrzebowania na składniki odżywcze i ich spożycia z dietą niemowląt i małych dzieci w Unii Europejskiej. W opinii podkreślono, że najodpowiedniejszym pokarmem dla wszystkich zdrowych niemowląt jest mleko matki, którego skład dostosowuje się do potrzeb niemowlęcia. Preparaty do żywienia niemowląt stanowią alternatywę w sytuacjach, gdy karmienie piersią nie jest możliwe. Wszystkie preparaty do żywienia niemowląt muszą być bezpieczne i odpowiednie, aby zaspokajać potrzeby żywieniowe oraz wspierać wzrost i rozwój niemowląt. W opinii zaproponowano więc minimalne oraz maksymalne ilości składników odżywczych i innych substancji, które te produkty powinny zawierać.

Opinia naukowa w sprawie odpowiedniego wieku do rozpoczęcia żywienia uzupełniającego niemowląt

Wiele krajów europejskich przyjęło zalecenie WHO dotyczące czasu trwania wyłącznego karmienia piersią przez 6 miesięcy, podczas gdy inne kraje zalecają wprowadzenie żywienia uzupełniającego między 4 a 6 miesiącem życia. W opinii skupiono się na czynnikach, które określają odpowiedni wiek do wprowadzenia pokarmów uzupełniających do diety niemowląt. W oparciu o obecny stan wiedzy, EFSA stwierdziła, że wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety zdrowych niemowląt urodzonych o czasie w UE w wieku od 4 do 6 miesięcy jest bezpieczne i nie stwarza ryzyka niekorzystnych skutków zdrowotnych.

Opinia naukowa w sprawie zasadniczego składu środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała mają za zadanie wywołanie znacznego deficytu energetycznego u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, które chcą schudnąć i zastąpić całą dietę w kontekście diet o ograniczonej wartości energetycznej w celu zmniejszenia masy ciała. W opinii zaproponowano minimalną wartość energetyczną takiej żywności oraz ilości składników odżywczych. Przedstawiono także informacje na temat potencjalnych warunków i ograniczeń stosowania tego rodzaju produktów.

Wytyczne naukowo-techniczne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w kontekście art. 3 rozporządzenia (UE) nr 609/2013

Wytyczne mają pomóc przedsiębiorcom w przygotowaniu dokumentacji uzasadniającej kwalifikację środka spożywczego jako żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. W wytycznych wskazano informacje i dane naukowe, które można zawrzeć w dokumentacji, a także kwestie kluczowe dla uzasadnienia przyjętej dla produktu kwalifikacji.

Oryginalne wersje językowe ww. dokumentów dostępne są na stronie internetowej EFSA:

Opinia w sprawie zasadniczego składu preparatów do żywienia niemowląt,

Opinia w sprawie odpowiedniego wieku do rozpoczęcia żywienia uzupełniającego niemowląt,

Opinia w sprawie składu środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała,

Wytyczne naukowo-techniczne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Materiały

Opinia EFSA w sprawie zasadniczego składu preparatów do żywienia niemowląt
Opinia​_EFSA​_w​_sprawie​_zasadniczego​_składu​_preparatów​_do​_żywienia​_niemowląt.pdf 0.91MB
Opinia EFSA w sprawie składu środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (2015)
Opinia​_EFSA​_w​_sprawie​_składu​_środków​_spożywczych​_zastępujących​_całodzienną​_dietę,​_do​_kontroli​_masy​_ciała​_(2015).pdf 0.47MB
Opinia EFSA w sprawie odpowiedniego wieku do rozpoczęcia żywienia uzupełniającego niemowląt (2009)
Opinia​_EFSA​_w​_sprawie​_odpowiedniego​_wieku​_do​_rozpoczęcia​_żywienia​_uzupełniającego​_niemowląt​_(2009).pdf 0.36MB
Wytyczne naukowo-techniczne dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (2015)
Wytyczne​_naukowo-techniczne​_dotyczące​_żywności​_specjalnego​_przeznaczenia​_medycznego​_(2015)​_(1).pdf 0.32MB

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.