Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe roślinne „mięso” na bazie karobu

Kategoria: Składniki Żywności

Dietetyczne i przyjazne środowisku

Naukowcy z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych (CSIC) oraz Uniwersytetu Francisco de Vitoria (UFV) opracowali nowy rodzaj roślinnego substytutu mięsa. Wyglądem i teksturą przypomina on surowce pochodzenia zwierzęcego, przewyższa je jednak pod względem odżywczym – jest ubogi w kwasy tłuszczowe nasycone, a dostarcza znacznych ilości błonnika. Ponadto nie zawiera substancji dodatkowych ani alergenów, a jego pozyskiwanie w niewielkim stopniu wpływa na środowisko naturalne. Produkt ma być sprzedawany pod marką Leggie przez MRM, madryckie przedsiębiorstwo z branży mięsnej.

Zaskakujące walory karobu

Jednym z najbardziej innowacyjnych aspektów nowego produktu jest fakt, że do jego wytworzenia wykorzystano karob, roślinę strączkową z regionu śródziemnomorskiego, która cechuje się zawartością wysokiej jakości białka oraz niskim śladem węglowym. Jak podkreślają pomysłodawczynie projektu, Marta Miguel z CSIC i Marta Garcés z UFV, Leggie skierowany jest nie tylko do wegan i wegetarian, ale również do innych osób, które pragną ograniczyć spożycie mięsa z powodów etycznych, zdrowotnych, religijnych czy środowiskowych.

Tylko sześć składników

„Na rynku pojawia się coraz więcej zamienników mięsa, jednak w większości przypadków są to wyroby wysoko przetworzone, zawierające znaczne ilości dodatków o wątpliwej wartości żywieniowej”, wyjaśnia Marta Miguel. „Natomiast Leggie składa się z zaledwie sześciu składników pochodzenia naturalnego, w związku z czym stanowi zdrowszą i bardziej zbilansowaną alternatywę niż inne tego typu produkty dostępne aktualnie w sprzedaży”.

Źródło błonnika pokarmowego

Dodatkową zaletą „mięsa” z karobu jest wysoka zawartość włókna pokarmowego, którego spożycie w krajach rozwiniętych wciąż znajduje się na zbyt niskim poziomie. Błonnik z punktu widzenia dietetycznego pełni istotną rolę, ponieważ może przeciwdziałać rozwojowi chorób chronicznych. Do korzystnych efektów, które wywołuje, zaliczyć można m.in. zwiększenie uczucia sytości, zmniejszenie glikemii poposiłkowej, obniżenie absorpcji cholesterolu, stymulację aktywności przewodu pokarmowego czy pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.

Wszechstronne zastosowanie

Leggie dostępny w sprzedaży pakowany będzie przy użyciu wysokociśnieniowej technologii HPP (ang. high pressure processing), co pozwoli uniknąć dodatku substancji konserwujących. Hiszpańskie badaczki podkreślają, że oprócz wysokiej wartości odżywczej ich produkt cechuje uniwersalność pod względem kulinarnym. „Można będzie wykorzystać go w rozmaitych daniach, jako dodatek do pizzy lub sałatek, farsz do pierogów i lasagne, a także składnik spaghetti bolognese, burgerów, kiełbasek czy klopsów”, podsumowuje Marta Garcés.

Źródła:

  1. https://www.agenciasinc.es/Noticias/El-CSIC-desarrolla-una-carne-vegetal-a-partir-de-una-legumbre-mediterranea

Aby dowiedzieć się więcej o analogach mięsa i mleka, trendach w sektorze roślinnych alternatyw zapraszamy serdecznie do rejestracji na bezpłatny webinar (30 września godz. 12:00):

eFORUM foodfakty - Strategie PLANT-BASED surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja


 

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based Przemysł mięsny

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.