Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe zasady importu ryżu z Birmy i Kambodży

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała nowe rozporządzenie wykonawcze 2019/67 z dnia 16 stycznia 2019 r. wprowadzające środki ochronne wobec przywozu ryżu siewnego indyjskiego pochodzącego z Kambodży i Mjanmy/Birmy (Dz.U. L 15 z 17.1.2019, str. 5–17).

Zgodnie z rozporządzeniem

  • Tymczasowo wprowadza się ponownie cła określone we Wspólnej Taryfie Celnej na przywóz ryżu siewnego indyjskiego pochodzącego z Kambodży i Mjanmy/Birmy i objętego obecnie kodami CN 1006 30 27, 1006 30 48, 1006 30 67 i 1006 30 98,
  • Mające zastosowanie cło wyrażone w EUR za tonę produktu opisanego wyżej wynosi 175 w pierwszym roku, 150 w drugim roku i 125 w trzecim roku od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia,
  • Jeśli Komisja skoryguje cło określone we Wspólnej Taryfie Celnej na podstawie art. 180 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, cło, o którym mowa wyżej, ustanawia się na poziomie niższej z wartości: skorygowanej Wspólnej Taryfy Celnej i cła, o którym mowa wyżej,
  • Przywóz produktów, o których mowa w art. 1 i które są już transportowane do Unii w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, nie podlega cłu określonemu w rozporządzeniu, pod warunkiem że nie można zmienić miejsca przeznaczenia takich produktów.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 18.01.2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 04.02.2019

    Nowe chronione oznaczenia geograficzne

    Komisja Europejska wydała w grudniu szereg rozporządzeń wykonawczych (2018/1978 z dnia 10 grudnia 2018 r.; 2018/1878 z dnia 26 listopada 2018 r.; 2018/1924 z dnia 7 grudnia 2018 r.) w zakresie rejestracji oraz zmiany specyfikacji chronionych oznaczeń geograficznych...

    Czytaj więcej
  • 28.01.2019

    Nowe zatwierdzenia nowej żywności

    W grudniu Komisja Europejska wydała trzy rozporządzenia wykonawcze (2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r.; 2018/2017 z dnia 18 grudnia 2018 r.; 2018/2016 z dnia 18 grudnia 2018 r.) zgodnie z którymi włączono do unijnego wykazu nowej żywności (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) poniższe produkty...

    Czytaj więcej
  • 24.01.2019

    Decyzje o zafałszowaniu żywności

    W grudniu opublikowano szereg decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Większość stanowią typowe przypadki niezadeklarowania określonego składnika na etykiecie, błędnego oznakowania lub wskazania na etykiecie nieprawdziwej ilości składnika. Wśród nich warto jednak...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.