Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy algorytm Nutri-Score od 1 stycznia 2024

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od 1 stycznia 2024 r. przydzielanie oceny Nutri-score napojom i produktom żywnościowym stałym jest bardziej rygorystyczne. Komitet naukowy złożony z naukowców z siedmiu krajów, które przyjęły system Nutri-score, po zeszłorocznej rewizji algorytmu dla ogólnych środków spożywczych (kwiecień 2023 r.) zaktualizował algorytm Nutri-Score uwzględniając kilka kluczowych kwestii i zapewniając większą zgodność z wytycznymi żywieniowymi. Komitet naukowy stwierdził m.in., że ogólnie algorytm dotyczący napojów działał dobrze, zwłaszcza w przypadku napojów o dużej zawartości cukru. Poprawiono klasyfikację napojów o niskiej zawartości cukru, napojów na bazie mleka o wysokiej zawartości cukru, napojów roślinnych oraz napojów ze słodzikami.

Okres przejściowy dla produktów, które nadal opatrzone są etykietami z oceną Nutri-score według starego algorytmu, trwa do końca 2025 r., aby zapobiegać marnowaniu żywności.

Co się zmieniło wg nowego algorytmu wylicania oceny w systemie Nutri-score?

- w napojach

  • Tylko woda nadal będzie otrzymywać ocenę Nutri-score A. Wszystkie pozostałe napoje otrzymują maksymalną ocenę B.
  • Do kategorii napojów zaliczane będzie także mleko. Wcześniej produkty te znajdowały się w kategorii ogólnospożywczych. Mleko odtłuszczone i półtłuste uzyskuje lepszy wynik odżywczy niż mleko pełne. Przydział ten opiera się na zawartości tłuszczu.
  • Od teraz uwzględnione zostały także napoje na bazie mleka i napoje roślinne, przy czym wprowadzone zostanie rozróżnienie między napojami mlecznymi niesłodzonymi i słodzonymi.
  • Zawartość cukru będzie w napojach w większym stopniu uwzględniana, a zatem dietetyczne napoje bezalkoholowe przejdą z Nutri-score B do C. Aby zapobiec stymulowaniu przemysłu spożywczego do stosowania sztucznych słodzików, wprowadzono dostosowanie algorytmu tak, aby dietetyczne napoje bezalkoholowe miały niższą ocenę.

- w produktach żywnościowych stałych

  • Większą uwagę zwraca się na zawartość soli i cukru w produktach stałych. Słodzone jogurty i płatki śniadaniowe uzyskały gorszą ocenę.
  • Będzie lepsze rozróżnienie między produktami pełnoziarnistymi bogatymi w błonnik a produktami rafinowanymi. Na przykład chleb pełnoziarnisty otrzymuje ocenę A, a chleb rafinowany otrzymuje ocenę C.
  • Tłuste ryby, takie jak sardynki i tuńczyk, uzyskują lepszy wynik. Te gatunki ryb przechodzą od B do A. Nowe dostosowanie opiera się na wysokiej wartości odżywczej tych gatunków ryb i fakcie, że zasługują one na miejsce w zdrowej diecie.
  • Lepszą ocenę uzyskują sery twarde o niskiej zawartości soli.
  • Lepszą ocenę uzyskują oleje o niższej zawartości tłuszczów nasyconych. Wynik ten zmienia się z C na B. Jest tak między innymi w przypadku oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i oleju słonecznikowego.
  • Mięso drobiowe uzyska lepszą ocenę niż np. mięso czerwone.

Źródła:

https://nutriscore-europe.com/news/

https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/nutrition-et-activite-physique/articles/nutri-score

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.