Nowy algorytm Nutri-Score od 1 stycznia 2024
Od 1 stycznia 2024 r. przydzielanie oceny Nutri-score napojom i produktom żywnościowym stałym jest bardziej rygorystyczne. Komitet naukowy złożony z naukowców z siedmiu krajów, które przyjęły system Nutri-score, po zeszłorocznej rewizji algorytmu dla ogólnych środków spożywczych (kwiecień 2023 r.) zaktualizował algorytm Nutri-Score uwzględniając kilka kluczowych kwestii i zapewniając większą zgodność z wytycznymi żywieniowymi. Komitet naukowy stwierdził m.in., że ogólnie algorytm dotyczący napojów działał dobrze, zwłaszcza w przypadku napojów o dużej zawartości cukru. Poprawiono klasyfikację napojów o niskiej zawartości cukru, napojów na bazie mleka o wysokiej zawartości cukru, napojów roślinnych oraz napojów ze słodzikami.
Okres przejściowy dla produktów, które nadal opatrzone są etykietami z oceną Nutri-score według starego algorytmu, trwa do końca 2025 r., aby zapobiegać marnowaniu żywności.
Co się zmieniło wg nowego algorytmu wylicania oceny w systemie Nutri-score?
- w napojach
- Tylko woda nadal będzie otrzymywać ocenę Nutri-score A. Wszystkie pozostałe napoje otrzymują maksymalną ocenę B.
- Do kategorii napojów zaliczane będzie także mleko. Wcześniej produkty te znajdowały się w kategorii ogólnospożywczych. Mleko odtłuszczone i półtłuste uzyskuje lepszy wynik odżywczy niż mleko pełne. Przydział ten opiera się na zawartości tłuszczu.
- Od teraz uwzględnione zostały także napoje na bazie mleka i napoje roślinne, przy czym wprowadzone zostanie rozróżnienie między napojami mlecznymi niesłodzonymi i słodzonymi.
- Zawartość cukru będzie w napojach w większym stopniu uwzględniana, a zatem dietetyczne napoje bezalkoholowe przejdą z Nutri-score B do C. Aby zapobiec stymulowaniu przemysłu spożywczego do stosowania sztucznych słodzików, wprowadzono dostosowanie algorytmu tak, aby dietetyczne napoje bezalkoholowe miały niższą ocenę.
- w produktach żywnościowych stałych
- Większą uwagę zwraca się na zawartość soli i cukru w produktach stałych. Słodzone jogurty i płatki śniadaniowe uzyskały gorszą ocenę.
- Będzie lepsze rozróżnienie między produktami pełnoziarnistymi bogatymi w błonnik a produktami rafinowanymi. Na przykład chleb pełnoziarnisty otrzymuje ocenę A, a chleb rafinowany otrzymuje ocenę C.
- Tłuste ryby, takie jak sardynki i tuńczyk, uzyskują lepszy wynik. Te gatunki ryb przechodzą od B do A. Nowe dostosowanie opiera się na wysokiej wartości odżywczej tych gatunków ryb i fakcie, że zasługują one na miejsce w zdrowej diecie.
- Lepszą ocenę uzyskują sery twarde o niskiej zawartości soli.
- Lepszą ocenę uzyskują oleje o niższej zawartości tłuszczów nasyconych. Wynik ten zmienia się z C na B. Jest tak między innymi w przypadku oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i oleju słonecznikowego.
- Mięso drobiowe uzyska lepszą ocenę niż np. mięso czerwone.
Źródła:
Przeczytaj także
-
22.09.2022
System znakowania produktów Nutri-Score może wprowadzać w błąd – stwierdzili eksperci ds. żywienia
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
-
31.08.2022
Oznakowanie na froncie etykiety Nutri-Score. Biedronka i Nestlé ogłaszają wyniki badania
W dniu 29 sierpnia w siedzibie firmy Nestle odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane wspólnie przez Nestle i Biedronkę pt. Prosty i skuteczny sposób na optymalne wybory żywieniowe
-
04.08.2022
Negatywna opinia Włoch ws. Nutri-Score
W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score.