Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy algorytm Nutri-Score od 1 stycznia 2024

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od 1 stycznia 2024 r. przydzielanie oceny Nutri-score napojom i produktom żywnościowym stałym jest bardziej rygorystyczne. Komitet naukowy złożony z naukowców z siedmiu krajów, które przyjęły system Nutri-score, po zeszłorocznej rewizji algorytmu dla ogólnych środków spożywczych (kwiecień 2023 r.) zaktualizował algorytm Nutri-Score uwzględniając kilka kluczowych kwestii i zapewniając większą zgodność z wytycznymi żywieniowymi. Komitet naukowy stwierdził m.in., że ogólnie algorytm dotyczący napojów działał dobrze, zwłaszcza w przypadku napojów o dużej zawartości cukru. Poprawiono klasyfikację napojów o niskiej zawartości cukru, napojów na bazie mleka o wysokiej zawartości cukru, napojów roślinnych oraz napojów ze słodzikami.

Okres przejściowy dla produktów, które nadal opatrzone są etykietami z oceną Nutri-score według starego algorytmu, trwa do końca 2025 r., aby zapobiegać marnowaniu żywności.

Co się zmieniło wg nowego algorytmu wylicania oceny w systemie Nutri-score?

- w napojach

  • Tylko woda nadal będzie otrzymywać ocenę Nutri-score A. Wszystkie pozostałe napoje otrzymują maksymalną ocenę B.
  • Do kategorii napojów zaliczane będzie także mleko. Wcześniej produkty te znajdowały się w kategorii ogólnospożywczych. Mleko odtłuszczone i półtłuste uzyskuje lepszy wynik odżywczy niż mleko pełne. Przydział ten opiera się na zawartości tłuszczu.
  • Od teraz uwzględnione zostały także napoje na bazie mleka i napoje roślinne, przy czym wprowadzone zostanie rozróżnienie między napojami mlecznymi niesłodzonymi i słodzonymi.
  • Zawartość cukru będzie w napojach w większym stopniu uwzględniana, a zatem dietetyczne napoje bezalkoholowe przejdą z Nutri-score B do C. Aby zapobiec stymulowaniu przemysłu spożywczego do stosowania sztucznych słodzików, wprowadzono dostosowanie algorytmu tak, aby dietetyczne napoje bezalkoholowe miały niższą ocenę.

- w produktach żywnościowych stałych

  • Większą uwagę zwraca się na zawartość soli i cukru w produktach stałych. Słodzone jogurty i płatki śniadaniowe uzyskały gorszą ocenę.
  • Będzie lepsze rozróżnienie między produktami pełnoziarnistymi bogatymi w błonnik a produktami rafinowanymi. Na przykład chleb pełnoziarnisty otrzymuje ocenę A, a chleb rafinowany otrzymuje ocenę C.
  • Tłuste ryby, takie jak sardynki i tuńczyk, uzyskują lepszy wynik. Te gatunki ryb przechodzą od B do A. Nowe dostosowanie opiera się na wysokiej wartości odżywczej tych gatunków ryb i fakcie, że zasługują one na miejsce w zdrowej diecie.
  • Lepszą ocenę uzyskują sery twarde o niskiej zawartości soli.
  • Lepszą ocenę uzyskują oleje o niższej zawartości tłuszczów nasyconych. Wynik ten zmienia się z C na B. Jest tak między innymi w przypadku oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i oleju słonecznikowego.
  • Mięso drobiowe uzyska lepszą ocenę niż np. mięso czerwone.

Źródła:

https://nutriscore-europe.com/news/

https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/nutrition-et-activite-physique/articles/nutri-score

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.