Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 29 sierpnia w siedzibie firmy Nestle odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane wspólnie przez Nestle i Biedronkę pt. Prosty i skuteczny sposób na optymalne wybory żywieniowe
W programie: zaprezentowano wyniki badania opinii społecznej nt. systemu znakowania żywności Nutri-Score oraz odbył się praktyczny warsztat dotyczący Nutri-Score.
Z ramienia organizatorów swoje wystąpienia mieli dr inż. Justyna Szymani (Biedronka), dr Jacek Czarnecki (Nestlé), prof. dr hab. Krystyna Gutkowska (SGGW), Łukasz Borys (Ipsos).
Część praktyczna poprowadzona została wspólnie przez specjalistów obu firm. Wszyscy prelegenci jednoznacznie ocenili niniejszy system za najlepszy obecnie na rynku i wyrazili nadzieję, że zostanie wprowadzony jako obowiązkowy na poziomie regulacji EU. Dodatkowo obie firmy zapowiedziały planowane szeroko zakrojone programy edukacyjne w zakresie popularyzacji i zrozumienia zasad oznakowania Nutriscore.
Po obu częściach odbyła się sesja Q&A, w której najważniejszym akcentem było potwierdzenie przez obie firmy konsekwentnego wprowadzania oznakowania Nutriscore na produktach Marek Własnych w przypadku Biedronki oraz produktach firmy Nestle.
Załączamy skrót raportu udostępniony przez organizatorów konferencji - raport dostepny do pobrania po wypełnieniu formularza poniżej.
Przeczytaj także
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score.
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.