Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biosensor do oceny świeżości mięsa

Kategoria: Procesy i Technologie

Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.

Zapotrzebowanie na skuteczne metody

Świeżość mięsa jest jednym z kluczowych parametrów służących do oceny jego bezpieczeństwa i jakości. W nowoczesnym systemie żywnościowym produkty zwierzęce nierzadko przebywają długą drogę od miejsca produkcji do ostatecznego konsumenta. „Wraz z rosnącym spożyciem mięsa w skali globalnej zwiększa się zapotrzebowanie na skuteczne metody pomiaru jego świeżości”, wyjaśniają autorzy publikacji. Jak dodają, „pomimo postępów technologicznych umożliwiających przedłużenie trwałości produktów zwierzęcych, niektóre procesy degradacyjne są nie do uniknięcia”.

Pośredni metabolit rozpadu ATP

Opisany przez naukowców biosensor oparty jest na elektrodach grafenowych zmodyfikowanych za pomocą nanocząstek tlenku cynku, które pozwalają na pomiar poziomu hipoksantyny (HXA) w analizowanym produkcie. W trakcie oddychania w organizmie powstaje adenozynotrifosforan (ATP), którego synteza ustaje wraz ze śmiercią zwierzęcia, a istniejące cząsteczki ulegają degradacji, zmieniając smak i zmniejszając bezpieczeństwo mięsa. HXA jest w tym procesie metabolitem pośrednim, którego ilość może być według badaczy wykorzystana jako wskaźnik świeżości produktu.

Grafen i nanocząstki tlenku cynku

Biosensor opracowano z wykorzystaniem poliimidowego filmu, przekształconego w porowatą grafenową strukturę za pomocą lasera pulsacyjnego. Dodatek nanocząstek tlenku cynku pozwala na przyciąganie HXA do powierzchni elektrody, gdzie ulega ona oksydacji, przekazując elektrony i zwiększając napięcie. „Liniowa zależność między HXA a wzrostem napięcia pozwala na łatwy pomiar stężenia tej substancji”, wyjaśniają naukowcy.

Oszczędność czasu, mobilność, czułość i selektywność

„W porównaniu z innymi współczesnymi metodami analizy żywności – wysokosprawną chromatografią cieczową, chromatografią gazową, spektrometrią mas, spektroskopią atomową i molekularną czy spektroskopią magnetycznego rezonansu jądrowego – biosensory takie jak nasz oferują wiele korzyści, w tym oszczędność czasu, mobilność, wysoką czułość i selektywność”, podsumowuje główna autorka publikacji, dr Ngo Thi Hong Le z Wietnamskiej Akademii Nauki i Technologii.

Źródła:

  1. https://pubs.aip.org/aip/adv/article/14/2/025034/3266683/Non-enzymatic-electrochemical-sensor-based-on-ZnO
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/220402/biosensor-developed-to-test-freshness-of-meat/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.