Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy biosensor wykrywający cyjanotoksyny w wodzie pitnej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Argentyny opracowali sensor służący do wykrywania cyjanotoksyn w słodkiej wodzie. W ostatnich latach zjawisko to przybiera bowiem na sile i staje się poważnym problemem zdrowia publicznego.

Toksyny w wodzie pitnej

Cyjanobakterie – znane również jako sinice – to mikroorganizmy zdolne do prowadzenia fotosyntezy, które żyją w zbiornikach wodnych. Mają one tendencję do szybkiego rozprzestrzeniania się na obszarach o zintensyfikowanej działalności człowieka. Wiele z nich wytwarza łatwo rozpuszczalne toksyny, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wymienia obecność cyjanobakterii w wodzie pitnej i rekreacyjnej jako jedno z nowych zagrożeń dla zdrowia publicznego.

Przyrost populacji, zmiany klimatu i agrochemikalia

Problem ten „często występuje ze względu na przyrost populacji ludzkiej, który pociąga za sobą większą produkcję ścieków i odpadów komunalnych, a także z powodu wzrostu temperatury wywołanego zmianami klimatu. Innym istotnym czynnikiem jest stosowanie agrochemikaliów i nawozów, które ostatecznie trafiają do zbiorników wodnych”, wyjaśnia współautor badań, dr Javier Gasulla z Uniwersytetu w Buenos Aires w Argentynie.

Schorzenia układu pokarmowego

Cyjanotoksyny powodują ostrą toksyczność, która u ludzi może objawiać się schorzeniami układu pokarmowego. U zwierząt natomiast przewlekła ekspozycja na te substancje prowadzi do rozwoju nowotworów wątroby. „Jest to bez wątpienia poważny problem nie tylko z punktu widzenia zdrowia publicznego, powoduje bowiem wysoką umieralność ryb i innych zwierząt, np. gospodarskich, które mogą zatruć się zanieczyszczoną wodą”, mówi dr Gasulla.

Woda bezpieczna dla zdrowia

Opracowany przez jego zespół sensor – CIANOTOX – pełni rolę precyzyjnego systemu wczesnego ostrzegania, który informuje o tym, czy analizowana woda jest bezpieczna dla człowieka. „Odpowiedni monitoring pozwala na ochronę zdrowia, a jednocześnie ogranicza negatywne konsekwencje finansowe związane z utratą zwierząt hodowlanych (…)”, podsumowują autorzy nowatorskiego rozwiązania.

Źródła:

  1. https://repositorio.ina.gob.ar/server/api/core/bitstreams/03af5650-8735-4779-932b-ee7a2c714b04/content
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/49480/nueva-tecnologia-para-detectar-toxinas-contaminantes-en-rios-y-lagunas

Źródło zdjęcia:

  1. https://time.news/new-technology-to-detect-polluting-toxins-in-rivers-and-lagoons/

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.