Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biosensor wykrywający cyjanotoksyny w wodzie pitnej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Argentyny opracowali sensor służący do wykrywania cyjanotoksyn w słodkiej wodzie. W ostatnich latach zjawisko to przybiera bowiem na sile i staje się poważnym problemem zdrowia publicznego.

Toksyny w wodzie pitnej

Cyjanobakterie – znane również jako sinice – to mikroorganizmy zdolne do prowadzenia fotosyntezy, które żyją w zbiornikach wodnych. Mają one tendencję do szybkiego rozprzestrzeniania się na obszarach o zintensyfikowanej działalności człowieka. Wiele z nich wytwarza łatwo rozpuszczalne toksyny, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wymienia obecność cyjanobakterii w wodzie pitnej i rekreacyjnej jako jedno z nowych zagrożeń dla zdrowia publicznego.

Przyrost populacji, zmiany klimatu i agrochemikalia

Problem ten „często występuje ze względu na przyrost populacji ludzkiej, który pociąga za sobą większą produkcję ścieków i odpadów komunalnych, a także z powodu wzrostu temperatury wywołanego zmianami klimatu. Innym istotnym czynnikiem jest stosowanie agrochemikaliów i nawozów, które ostatecznie trafiają do zbiorników wodnych”, wyjaśnia współautor badań, dr Javier Gasulla z Uniwersytetu w Buenos Aires w Argentynie.

Schorzenia układu pokarmowego

Cyjanotoksyny powodują ostrą toksyczność, która u ludzi może objawiać się schorzeniami układu pokarmowego. U zwierząt natomiast przewlekła ekspozycja na te substancje prowadzi do rozwoju nowotworów wątroby. „Jest to bez wątpienia poważny problem nie tylko z punktu widzenia zdrowia publicznego, powoduje bowiem wysoką umieralność ryb i innych zwierząt, np. gospodarskich, które mogą zatruć się zanieczyszczoną wodą”, mówi dr Gasulla.

Woda bezpieczna dla zdrowia

Opracowany przez jego zespół sensor – CIANOTOX – pełni rolę precyzyjnego systemu wczesnego ostrzegania, który informuje o tym, czy analizowana woda jest bezpieczna dla człowieka. „Odpowiedni monitoring pozwala na ochronę zdrowia, a jednocześnie ogranicza negatywne konsekwencje finansowe związane z utratą zwierząt hodowlanych (…)”, podsumowują autorzy nowatorskiego rozwiązania.

Źródła:

  1. https://repositorio.ina.gob.ar/server/api/core/bitstreams/03af5650-8735-4779-932b-ee7a2c714b04/content
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/49480/nueva-tecnologia-para-detectar-toxinas-contaminantes-en-rios-y-lagunas

Źródło zdjęcia:

  1. https://time.news/new-technology-to-detect-polluting-toxins-in-rivers-and-lagoons/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.