Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności

Kategoria: Biznes

Marnotrawstwo w skali globalnej

Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte. Niestety każdego roku z wyprodukowanej na świecie żywności marnowanych jest aż 40%, co odpowiada 2,5 miliarda ton. 1,2 miliarda traconych jest już na etapie produkcji pierwotnej, a kolejnych 900 milionów w sklepach i gospodarstwach domowych. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu fundacji World Wide Fund for Nature (WWF) przygotowanego wspólnie z siecią hipermarketów Tesco.

Negatywny wpływ pandemii

Do wytworzenia żywności, która tracona jest jeszcze w trakcie produkcji rolnej, potrzebnych jest blisko 4,4 miliona km2 gruntów i 760 km3 wody. Odpowiada to powierzchni całego Półwyspu Indyjskiego i objętości 304 milionów basenów olimpijskich. „Nasz raport pokazuje, że skala problemu jest najprawdopodobniej większa niż się spodziewaliśmy”, mówi Pete Pearson, dyrektor ds. strat i marnotrawstwa żywności WWF. Pandemia dodatkowo pogorszyła sytuację, powodując „masowe przerwania łańcuchów dostaw, zrywanie umów, zamknięcia lokali gastronomicznych i straty znacznych ilości łatwo psujących się produktów spożywczych”.

Gdzie leży problem?

Raport WWF wskazuje, że kraje o wysokim i średnim statusie ekonomicznych w Europie, Ameryce Północnej i uprzemysłowionych rejonach Azji odpowiadają za 58% globalnych strat żywności na etapie zbiorów, pomimo wysokiego stopnia mechanizacji i stosowania nowoczesnych technologii. Jak podkreślają autorzy dokumentu, działania większości państw skupiają się na ostatnim ogniwie łańcucha żywnościowego, czyli sprzedaży detalicznej i konsumpcji, podczas gdy największe straty notuje się właśnie na poziomie produkcji rolnej.

Wsparcie rolników i ograniczenie strat

Aby wysiłki na rzecz ograniczenia marnowania żywności przyniosły wymierne rezultaty, rządy poszczególnych krajów oraz przemysł spożywczy muszą wesprzeć rolników na całym świecie i zobowiązać się do zmniejszenia strat na każdym etapie łańcucha żywnościowego o połowę. WWF zwraca również szczególną uwagę na kwestię konsumpcję mięsa. „Tam, gdzie w dalszym ciągu spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego pozostanie wysokie, konieczne będzie wdrożenie zrównoważonych systemów produkcji”, podsumowuje Pearson.

Źródła:

  1. https://wwfint.awsassets.panda.org/downloads/wwf_uk__driven_to_waste___the_global_impact_of_food_loss_and_waste_on_farms.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/wwf-alerta-de-que-un-40-de-los-alimentos-cultivados-son-desperdiciados/?fbclid=IwAR2b42MYDKrsLjAxqfe8yfiA2fkZ1loP0ZDBq53T0DjbPc7Z2XDUq9pZejA

Wybierz obszar: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn