Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności

Kategoria: Biznes

Marnotrawstwo w skali globalnej

Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte. Niestety każdego roku z wyprodukowanej na świecie żywności marnowanych jest aż 40%, co odpowiada 2,5 miliarda ton. 1,2 miliarda traconych jest już na etapie produkcji pierwotnej, a kolejnych 900 milionów w sklepach i gospodarstwach domowych. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu fundacji World Wide Fund for Nature (WWF) przygotowanego wspólnie z siecią hipermarketów Tesco.

Negatywny wpływ pandemii

Do wytworzenia żywności, która tracona jest jeszcze w trakcie produkcji rolnej, potrzebnych jest blisko 4,4 miliona km2 gruntów i 760 km3 wody. Odpowiada to powierzchni całego Półwyspu Indyjskiego i objętości 304 milionów basenów olimpijskich. „Nasz raport pokazuje, że skala problemu jest najprawdopodobniej większa niż się spodziewaliśmy”, mówi Pete Pearson, dyrektor ds. strat i marnotrawstwa żywności WWF. Pandemia dodatkowo pogorszyła sytuację, powodując „masowe przerwania łańcuchów dostaw, zrywanie umów, zamknięcia lokali gastronomicznych i straty znacznych ilości łatwo psujących się produktów spożywczych”.

Gdzie leży problem?

Raport WWF wskazuje, że kraje o wysokim i średnim statusie ekonomicznych w Europie, Ameryce Północnej i uprzemysłowionych rejonach Azji odpowiadają za 58% globalnych strat żywności na etapie zbiorów, pomimo wysokiego stopnia mechanizacji i stosowania nowoczesnych technologii. Jak podkreślają autorzy dokumentu, działania większości państw skupiają się na ostatnim ogniwie łańcucha żywnościowego, czyli sprzedaży detalicznej i konsumpcji, podczas gdy największe straty notuje się właśnie na poziomie produkcji rolnej.

Wsparcie rolników i ograniczenie strat

Aby wysiłki na rzecz ograniczenia marnowania żywności przyniosły wymierne rezultaty, rządy poszczególnych krajów oraz przemysł spożywczy muszą wesprzeć rolników na całym świecie i zobowiązać się do zmniejszenia strat na każdym etapie łańcucha żywnościowego o połowę. WWF zwraca również szczególną uwagę na kwestię konsumpcję mięsa. „Tam, gdzie w dalszym ciągu spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego pozostanie wysokie, konieczne będzie wdrożenie zrównoważonych systemów produkcji”, podsumowuje Pearson.

Źródła:

  1. https://wwfint.awsassets.panda.org/downloads/wwf_uk__driven_to_waste___the_global_impact_of_food_loss_and_waste_on_farms.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/wwf-alerta-de-que-un-40-de-los-alimentos-cultivados-son-desperdiciados/?fbclid=IwAR2b42MYDKrsLjAxqfe8yfiA2fkZ1loP0ZDBq53T0DjbPc7Z2XDUq9pZejA

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.