Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowanie antybakteryjne przenosi zapobieganie marnotrawieniu żywności na nowy poziom

Kategoria: Opakowania

Rozwiązania w zakresie opakowań przeciwdrobnoustrojowych wykazały imponujące możliwości wydłużania okresu przydatności do spożycia, które są niezbędne w walce z marnotrawieniem żywności na całym świecie. Takim rozwiązaniem może być folia z olejkami eterycznymi, która wydłuża okres przydatności do spożycia żółtego sera o 50%, która powstała w ramach projektu finansowanego przez UE – NanoPack.

Wpływ Covid-19 na rolę opakowań

Pandemia Covid-19 napełniła wielu konsumentów nowym poczuciem uznania dla opakowań i ich kluczowej roli w zapewnianiu higieny i bezpieczeństwa produktów spożywczych i napojów. Opakowania przeciwdrobnoustrojowe – należące do grupy opakowań aktywnych, które integrują środki przeciwdrobnoustrojowe w celu zabicia mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak choroby przenoszone przez żywność - to obiecująca technologia przesuwająca granice bezpieczeństwa i konserwacji żywności.

Wykorzystanie natury w walce z marnotrawstwem żywności

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, gdyby marnotrawstwo żywności było krajem, byłoby trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, po Chinach i Stanach Zjednoczonych. Jest to kwestia środowiskowa, gospodarcza i moralna o zasięgu globalnym, na którą ONZ zwróciło szczególną uwagę w 2015 r. w swoich celach zrównoważonego rozwoju tj. zmniejszenia o połowę globalnego marnowania żywności na mieszkańca na poziomie detalicznym i konsumenckim oraz ograniczenie strat żywności w łańcuchach produkcji i dostaw do 2030 r. (cel 12.3). Dowody wskazują, że opakowanie antybakteryjne mogą w dużej cześci przyczynić rozwiązania problemów w zakresie odpadów spożywczych.

Głównym celem finansowanego przez UE projektu NanoPack jest osiągnięcie lepszej jakości i trwalszych produktów świeżych, piekarniczych i białkowych dzięki opakowaniom wydłużającym okres przydatności do spożycia. Najnowocześniejsza technologia przeciwbakteryjna NanoPack, oparta na połączeniu naturalnych nanomateriałów i olejków eterycznych pochodzących z roślin, takich jak: oregano i tymianek, przyniosła niezwykłe rezultaty. Na przykład wykazano, że przeciwdrobnoustrojowe folie polimerowe hamują rozwój pleśni w chlebie o co najmniej trzy tygodnie, a okres sprzedaży świeżych wiśni wydłużają o 40%.

Opakowania antybakteryjne NanoPack minimalizują liczbę konserwantów wymaganych do utrzymania świeżości i zwiększają bezpieczeństwo żywności dla konsumentów, hamując rozwój drobnoustrojów w produktach spożywczych, co zapobiegnie wczesnemu psuciu się i wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.

Przekonanie konsumentów i organów regulacyjnych

Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) dwie potencjalne przeszkody dla pełnego przyjęcia nanotechnologii stosowanej do pakowania żywności to akceptacja konsumentów i zgodność z przepisami. Aby opakowania do żywności oparte na nanotechnologii mogły zostać z powodzeniem wprowadzone na rynek, konsumenci muszą chcieć kupować produkty wykorzystujące tę technologię. NanoPack przeprowadził badania konsumenckie, które wykazały, że w przypadku rozwiązania NanoPack konsumenci nie przejmowali się aspektem „nanotechnologii”, pod warunkiem, że nowe technologie spełniają kryteria bezpieczeństwa produktu.

Każda nowa technologia wprowadzana na rynek musi być zgodna ze szczegółowymi przepisami UE dotyczącymi materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W kontekście NanoPack, pełna ocena zdrowia (w tym zawodowego) i środowiskowego bezpieczeństwa produktów i procesów jest traktowana priorytetowo, aby zapewnić, że produkty NanoPack spełniają unijne i światowe normy jakości i bezpieczeństwa. Konsumenci mają całkiem słuszne obawy co do tego, co trafia do ich żywności i co wchodzi z nią w kontakt, na przykład BPA w plastikowych butelkach wzbudziło obawy o zdrowie konsumentów. W czasach, gdy ludzie coraz częściej przechodzą na żywność organiczną i produkty niezawierające chemikaliów, niektórzy ludzie zgłaszają obawy dotyczące żywności i środków przeciwdrobnoustrojowych.

Skalowalna przyszłość

Na tle wysiłków ONZ zmierzających do zmniejszenia o połowę globalnego marnotrawienia żywności na mieszkańca do 2030 r., wydłużające okres przydatności do spożycia właściwości opakowań przeciwdrobnoustrojowych nieuchronnie przyciągną znaczących graczy z branży spożywczej. Ponadto wzrost troski społeczeństwa o zdrowie i higienę będąca wynikiem pandemii COVID-19, zwiększa potencjał akceptacji przez konsumentów technologii przeciwdrobnoustrojowych jako bariery dla zanieczyszczeń przenoszonych przez żywność i wirusów. Wraz ze wzrostem światowego popytu i wprowadzeniem na rynek innowacji, takich jak nowatorska folia NanoPack z UE, prawdopodobnie poprawi się opłacalność i skalowalność opakowań przeciwdrobnoustrojowych, torując drogę do powszechnych ich zastosowań.

Źródło: https://www.nanopack.eu/

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.