Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obniżenie opłacalności produkcji indyków

Kategoria: Biznes

Jak wynika z danych MRiRW przeciętna cena skupu indyków w Polsce od stycznia do czerwca 2020 r. obniżyła się z 5,66 zł/kg do 4,41 zł/kg, czyli o 22%.

Rekordowo niskie ceny skupu

Na początku lipca br., przeciętna cena skupu indorów wyniosła 4,53 zł/kg i była o 21% niższa w relacji rocznej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem. Taki poziom cen skupu jest najniższy od pięciu lat.

Zmiany w opłacalności

W wyniku silnego spadku cen skupu indyków, opłacalność chowu tego gatunku drobiu znacznie pogorszyła się. W maju br. relacja cen żywca do cen pasz (mieszanki pełnoporcjowe) wyniosła 3,17 i była o 17% niższa wobec średniej z ostatnich 5 lat.

W 2019 r., a nawet jeszcze w pierwszych dwóch miesiącach br. opłacalność produkcji indyków była znacznie powyżej średniej z ostatnich 5 lat, co zachęcało hodowców do zwiększania wstawień.

Pozycja indyków na rynku

Polska jest największym producentem mięsa z indyków z UE. Według KRD-IG w 2019 r. produkcja tego gatunku mięsa wyniosła 513 tys. t, czyli o 4% więcej w relacji rocznej. Wolumen eksportu wyniósł 209 tys. t, co oznacza, że stanowił on około 41% produkcji, a sytuacja na rynku indyków w znacznym stopniu zależy od tego, co dzieje się na rynkach eksportowych.

Wzrost zainteresowania konsumentów

Przeciętne spożycie mięsa indyczego w Polsce zwiększa się i w 2019 r. wyniosło 8,4 kg per capita, wobec 5,9 kg per capita w 2014 r., co oznacza wzrost o 42% w ciągu ostatnich 5 lat. Mięso indycze jest coraz bardziej doceniane przez konsumentów, ze względu na jego walory zdrowotne i kulinarne.

Wpływ koronawirusa na eksport

Według danych Eurostat oraz KRD (za Izbą Administracji Skarbowej) w okresie I-IV 2020 r. z Polski wyeksportowano 67 tys. t mięsa indyczego, czyli o blisko 8% więcej r/r. Eksport mięsa indyczego stanowi około 15% całkowitego eksportu mięsa drobiowego z naszego kraju. Głównym partnerem handlowym Polski są Niemcy, gdzie w okresie pierwszych czterech miesięcy br. trafiło 21,5 tys. t, czyli o około 3% mniej r/r. Niemcy są drugim, po Polsce, producentem mięsa indyczego w UE. Duża część eksportowanego do Niemiec mięsa indyczego trafia do gastronomii, która ze względu na epidemię koronawirusa przez wiele tygodni pozostawała zamknięta, a obecnie pracuje nie w pełnym wymiarze. Taka sytuacja powoduje mniejszy popyt importowy na polskie produkty z tego gatunku mięsa.

Na spadek cen skupu żywca indyczego w całej UE, w tym w Polsce, wpłynęło również zmniejszenie unijnego eksportu. W okresie I-III 2020 r. wolumen eksportu mięsa z indyków poza UE wyniósł 33,9 tys. t i był o 24% mniejszy w relacji rocznej.

Statystyki wylęgów piskląt

Według danych GUS w okresie I-V 2020 r. wylęgi piskląt indyczych wyniosły 13,4 mln szt., czyli o 1,3% więcej r/r. Niemniej w poszczególnych miesiącach poziom tych wstawień był zróżnicowany. W kwietniu br., głównie ze względu na COVID-19, poziom wylęgów wyniósł 2,53 mln szt., wobec stycznia - 2,92 mln sztuk. W maju br. nastąpiło lekkie odbicie w poziomie wylęgów piskląt indyczych i wyniosły one 2,61 mln sztuk. Ograniczenie produkcji indyków w kwietniu br. w pewnym stopniu ogranicza spadki cen skupu żywca.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.