Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki eksportu polskiego mięsa lepsze od oczekiwanych

Kategoria: Biznes

Wystąpienie epidemii COVID-19 w Polsce odbiło się na funkcjonowaniu rynku mięsa. Silne spadki cen skupu żywca odnotowano w kwietniu 2020 r. w przypadku drobiu i bydła, a w maju, również w przypadku trzody chlewnej. Wśród przyczyn tych spadków wymieniano głównie problemy w eksporcie, a także zamknięcie kanału HoReCa.

 

Spadek eksportu drobiu mniejszy niż oczekiwano

Szacowano, że eksport w tym okresie mógł zmniejszyć się o kilkadziesiąt procent. Analizując oficjalne dane eksportowe, okazuje się, że spadki te nie był aż tak głębokie.

Jak wynika z danych MRiRW wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych z Polski, w okresie I-IV 2020 r. wyniósł 451,7 tys. czyli o 7% mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. W ujęciu wartościowym spadek ten był mniejszy. Wartość sprzedanego mięsa drobiowego wyniosła 3,4 mld zł, wobec 3,6 mld zł przed rokiem, czyli o niespełna 5% mniej r/r.

Skutki ptasiej grypy

Tylko w kwietniu br. z Polski wyeksportowano 117,2 tys. t, wobec 125,5 tys. t przed rokiem, co oznacza spadek o niespełna 7% r/r.

Mniejszy wolumen eksportu w przypadku mięsa drobiowego był konsekwencją nie tylko COVID-19, ale i ptasiej grypy.

COVID-19 a eksport wieprzowiny

Polska ma ujemny bilans handlowy, co oznacza, że więcej mięsa wieprzowego importuje, niż eksportuje. Według wstępnych danych MRiRW, w okresie I-IV 2020 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 117,4 tys. t, czyli o ponad 35% mniej r/r. Najsilniejsze spadki wolumenu eksportu odnotowano w przypadku Stanów Zjednoczonych (-91%), Włoch (-62%) i Niemiec (-31%), czyli krajów silnie dotkniętych prze COVID-19. Z kolei import zmniejszył się jedynie o 7% i wyniósł 226 tys. t. Oznacza to, że ujemne saldo handlowe mięsem wieprzowym zwiększyło się do -108 tys. t, czyli aż o 72% w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

Niższe ceny na rynku wieprzowiny

W kwietniu br. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 26,3 tys. t, czyli o 31% mniej niż przed rokiem. Silną presję w kierunku spadku cen na światowym rynku wieprzowiny wywołała sytuacja w Stanach Zjednoczonych, gdzie odnotowano rekordowe obniżki cen skupu, spowodowane znaczną nadpodażą żywca.

Niejednoznaczne zmiany w eksporcie wołowiny

W okresie pierwszych czterech miesięcy br. wolumen eksportu świeżej, schłodzonej i mrożonej wołowiny z Polski wyniósł 117,3 tys. t i był o 1,3% mniejszy r/r. Co ciekawe, w ujęciu wartościowym odnotowano nawet wzrost. Wartość sprzedanej wołowiny wyniosła 431 mln EUR, wobec 394 mln EUR przed rokiem, czyli o blisko 10% więcej r/r.

Dane eksportowe dotyczące eksportu drobiu i wołowiny są szczególnie zaskakujące, gdyż szczególnie w przypadku tych gatunków mięsa spodziewano się najsilniejszych spadków.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.