Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wystąpienie epidemii COVID-19 w Polsce odbiło się na funkcjonowaniu rynku mięsa. Silne spadki cen skupu żywca odnotowano w kwietniu 2020 r. w przypadku drobiu i bydła, a w maju, również w przypadku trzody chlewnej. Wśród przyczyn tych spadków wymieniano głównie problemy w eksporcie, a także zamknięcie kanału HoReCa.
Spadek eksportu drobiu mniejszy niż oczekiwano
Szacowano, że eksport w tym okresie mógł zmniejszyć się o kilkadziesiąt procent. Analizując oficjalne dane eksportowe, okazuje się, że spadki te nie był aż tak głębokie.
Jak wynika z danych MRiRW wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych z Polski, w okresie I-IV 2020 r. wyniósł 451,7 tys. czyli o 7% mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. W ujęciu wartościowym spadek ten był mniejszy. Wartość sprzedanego mięsa drobiowego wyniosła 3,4 mld zł, wobec 3,6 mld zł przed rokiem, czyli o niespełna 5% mniej r/r.
Skutki ptasiej grypy
Tylko w kwietniu br. z Polski wyeksportowano 117,2 tys. t, wobec 125,5 tys. t przed rokiem, co oznacza spadek o niespełna 7% r/r.
Mniejszy wolumen eksportu w przypadku mięsa drobiowego był konsekwencją nie tylko COVID-19, ale i ptasiej grypy.
COVID-19 a eksport wieprzowiny
Polska ma ujemny bilans handlowy, co oznacza, że więcej mięsa wieprzowego importuje, niż eksportuje. Według wstępnych danych MRiRW, w okresie I-IV 2020 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 117,4 tys. t, czyli o ponad 35% mniej r/r. Najsilniejsze spadki wolumenu eksportu odnotowano w przypadku Stanów Zjednoczonych (-91%), Włoch (-62%) i Niemiec (-31%), czyli krajów silnie dotkniętych prze COVID-19. Z kolei import zmniejszył się jedynie o 7% i wyniósł 226 tys. t. Oznacza to, że ujemne saldo handlowe mięsem wieprzowym zwiększyło się do -108 tys. t, czyli aż o 72% w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.
Niższe ceny na rynku wieprzowiny
W kwietniu br. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 26,3 tys. t, czyli o 31% mniej niż przed rokiem. Silną presję w kierunku spadku cen na światowym rynku wieprzowiny wywołała sytuacja w Stanach Zjednoczonych, gdzie odnotowano rekordowe obniżki cen skupu, spowodowane znaczną nadpodażą żywca.
Niejednoznaczne zmiany w eksporcie wołowiny
W okresie pierwszych czterech miesięcy br. wolumen eksportu świeżej, schłodzonej i mrożonej wołowiny z Polski wyniósł 117,3 tys. t i był o 1,3% mniejszy r/r. Co ciekawe, w ujęciu wartościowym odnotowano nawet wzrost. Wartość sprzedanej wołowiny wyniosła 431 mln EUR, wobec 394 mln EUR przed rokiem, czyli o blisko 10% więcej r/r.
Dane eksportowe dotyczące eksportu drobiu i wołowiny są szczególnie zaskakujące, gdyż szczególnie w przypadku tych gatunków mięsa spodziewano się najsilniejszych spadków.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
OECD-FAO prognozuje prawie 2-proc. spadek światowej produkcji mięsa w 2020 r. Obniżyć ma się również konsumpcja mięsa per capita.
Informacja o cżęściowym zniesieniu ograniczeń została przekazana przez Główny Inspektorat Weterynarii i dotyczy województwa zachodniopomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego
W produkcji brojlerów zużywa się miliony ton materiału ściółkowego. Ponowne użycie ściółki może obniżyć koszty. Istnieją jednak pewne obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.