Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 2020 r. światowa produkcja mięsa zmniejszy się, pomimo wzrostu wolumenu eksportu – wszystkiemu winny COVID-19 i choroby zwierząt

Kategoria: Biznes

Według najnowszych prognoz OECD-FAO (Food Outlook) światowa produkcja mięsa w 2020 r. zmniejszy się o 1,7% r/r, głównie ze względu na choroby zwierząt, zakłócenia rynku związane z COVID-19 oraz skutki suszy. Międzynarodowy handel mięsem prawdopodobnie odnotuje umiarkowany wzrost, ale znacznie wolniejszy niż w 2019 r., w dużej mierze podtrzymywany przez wysoki import z Chin.

Przyczyny spadku światowej produkcji mięsa

Według OECD-FAO w 2020 r. światowa produkcja mięsa wyniesie 333 mln t (c.w.e.), czyli o 1,7% mniej w relacji rocznej. Spadek ten wynika głównie ze zmniejszenia produkcji wieprzowiny (101 mln t, -8% r/r) ze względu na dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Azji. Produkcja mięsa wołowego prognozowana jest na 72 mln t, czyli o 0,8% mniej r/r, co jest spowodowane mniejszą produkcją w Stanach Zjednoczonych i Australii. Z kolei w przypadku globalnej produkcji mięsa drobiowego prognozowany jest wzrost o 2,4% do 136,8 mln t. Wzrost ten jest jednak o połowę mniejszy niż przed rokiem.

Dynamiczne zmiany produkcji mięsa w Europie i poza nią

W ujęciu geograficznym spadek produkcji mięsa w największym stopniu może dotyczyć Chin, USA, Wietnamu, Indii, Australii, Filipin i Turcji. Z kolei umiarkowany wzrost prognozowany jest w przypadku Brazylii, UE-27, Wielkiej Brytanii, Rosji oraz Meksyku.

Wpływ chorób na sektor mięsa

Spadek globalnej produkcji mięsa jest konsekwencją nie tylko chorób zwierząt (ASF, grypa ptaków) w wybranych krajach, ale również ogólnoświatowej epidemii COVID-19. Restrykcje społeczne, związane z koronawirusem doprowadziły do niedoboru siły roboczej w rzeźniach i zakładach przetwórczych, zmuszając niektóre przedsiębiorstwa na świecie do zamknięcia. Spowodowało to zakłócenia w całym łańcuchu dostaw, przyczyniając się do spadku cen skupu żywca.

Spadek popytu powodem strat

COVID-19 przyczynił się również do zmian po stronie światowego popytu na mięso. Konieczność zachowywania dystansu, przebywania w domu, zamknięcie szkół, a także restauracji przełożyły się na zmniejszenie sprzedaży usług gastronomicznych. Doprowadziło to do nadmiernej podaży mięsa na rynku, która tylko częściowo została zrekompensowana przez wzrost sprzedaży detalicznej. Strata związana ze spadkiem sprzedaży usług gastronomicznych była szczególnie dotkliwa w przypadku krajów wysoko zurbanizowanych, o wysokim poziomie konsumpcji poza domem oraz dużym udziale usług turystycznych. Zmiany te znalazły swoje odzwierciedlenie nie tylko w mniejszej produkcji, ale i mniejszej wymianie handlowej.

Prognozy na 2020 r.

W 2020 r. globalny handel mięsem prognozowany jest na 37 mln t., czyli o 2,4% więcej r/r. Jest to jednak znaczne mniejszy wzrost niż przed rokiem (6,8%). Wynika on w całości ze wzrostu handlu mięsem wieprzowym (+11,2%), który napędzany jest głównie przez Chiny (+24%). W przypadku pozostałych gatunków mięsa oczekiwany jest spadek wolumenu eksportu.

Konsekwencje w postaci zmian cen

Taka sytuacja popytowo-podażowa wpływa na obniżki cen mięsa. Od stycznia do maja br. indeks cen mięsa FAO zmniejszył się 16 punktów (8,6%) do 168, tym samym osiągając najniższy poziom od marca 2019 r. Niższe ceny nie przełożą się jednak na wzrost światowego spożycia mięsa, które ze względu na spadek siły nabywczej konsumentów, zmniejszy się o 2,8% (r/r) i wyniesie około 42,4 kg per capita, wobec 43,6 kg per capita przed rokiem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.