Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pogorszenie opłacalności firm przetwórczych z branży mięsnej w 2019 roku

Kategoria: Biznes

Według danych Point-Info, w 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA (dochód przed uwzględnieniem odsetek, amortyzacji oraz podatków względem przychodów) dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 17% i wyniosła 4,7%. Najwyższą opłacalność odnotowano w przypadku produkcji wędlin (5,4%), zaś najniższą w przypadku przetwórstwa mięsa czerwonego (4,1%). Dochodowość w przypadku branży drobiarskiej (PKD 10.12 - przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu) zmniejszyła się z 5,7% do 4,4% (największy spadek).

Zmiany w sektorze mięsa czerwonego

W 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwarzaniem i konserwowaniem mięsa czerwonego (PKD 10.11), zatrudniających co najmniej 10 osób w przeliczeniu na 1 przedsiębiorstwo zwiększyły się o 14,9% r/r. Jednocześnie w większym stopniu, o 15,5%, zwiększyły się koszty ogółem, co w wynikało głównie z silnego wzrostu cen skupu trzody chlewnej.

Pogorszeniu uległa także stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 10,29% do 6,03%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 18,83% do 12%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,92% do 2,44% w 2019 r.

Branża drobiarska mniej dochodowa

Z kolei przychody firm zajmujących się przetwórstwem drobiu (PKD. 10.12) zwiększyły się jedynie o 3,2% r/r, przy jednoczesnym, silniejszym wzroście kosztów o 4,6%. W związku z tym zysk brutto całej branży zmniejszył się o 25,6% do 390 mln zł, wobec 524 mln zł przed rokiem. Zysk netto zmniejszył się w jeszcze większym stopniu, bo o 28%, i wyniósł 339 mln zł.

Pogorszeniu uległa również stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 8,62% do 4,75%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 17,85% do 10,15%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,03% do 2,44% w 2019 r.

Sytuacja firm wędliniarskich

Firmy zajmujące się produkcją wędlin (PKD 10.13) odnotowały 10-procentowy wzrost przeciętnych przychodów i 11-procentowy wzrost kosztów. Przyczyniło się to do 20-procentowego spadku zysku brutto i 23-procentowego spadku zysku netto całej branży.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.