Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych Point-Info, w 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA (dochód przed uwzględnieniem odsetek, amortyzacji oraz podatków względem przychodów) dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 17% i wyniosła 4,7%. Najwyższą opłacalność odnotowano w przypadku produkcji wędlin (5,4%), zaś najniższą w przypadku przetwórstwa mięsa czerwonego (4,1%). Dochodowość w przypadku branży drobiarskiej (PKD 10.12 - przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu) zmniejszyła się z 5,7% do 4,4% (największy spadek).
Zmiany w sektorze mięsa czerwonego
W 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwarzaniem i konserwowaniem mięsa czerwonego (PKD 10.11), zatrudniających co najmniej 10 osób w przeliczeniu na 1 przedsiębiorstwo zwiększyły się o 14,9% r/r. Jednocześnie w większym stopniu, o 15,5%, zwiększyły się koszty ogółem, co w wynikało głównie z silnego wzrostu cen skupu trzody chlewnej.
Pogorszeniu uległa także stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 10,29% do 6,03%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 18,83% do 12%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,92% do 2,44% w 2019 r.
Branża drobiarska mniej dochodowa
Z kolei przychody firm zajmujących się przetwórstwem drobiu (PKD. 10.12) zwiększyły się jedynie o 3,2% r/r, przy jednoczesnym, silniejszym wzroście kosztów o 4,6%. W związku z tym zysk brutto całej branży zmniejszył się o 25,6% do 390 mln zł, wobec 524 mln zł przed rokiem. Zysk netto zmniejszył się w jeszcze większym stopniu, bo o 28%, i wyniósł 339 mln zł.
Pogorszeniu uległa również stopa rentowności aktywów (ROA) i rentowności kapitału własnego (ROE). Wskaźnik ROA zmniejszył się z 8,62% do 4,75%, natomiast wskaźnik ROE zmniejszył się z 17,85% do 10,15%. Pogorszenie odnotowano również w przypadku rentowności sprzedaży – z 3,03% do 2,44% w 2019 r.
Sytuacja firm wędliniarskich
Firmy zajmujące się produkcją wędlin (PKD 10.13) odnotowały 10-procentowy wzrost przeciętnych przychodów i 11-procentowy wzrost kosztów. Przyczyniło się to do 20-procentowego spadku zysku brutto i 23-procentowego spadku zysku netto całej branży.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Już ponad 110 sieci handlowych, restauracji, hoteli i firm produkujących żywność zadeklarowało wycofanie jaj „trójek”. Większość z firm na pełną realizację tego zobowiązania daje sobie czas do 2025 r. Proces ten jest często skomplikowany i czasochłonny, ale przykład Spółki Colian oraz Frisco.pl pokazuje, że zmiany można wdrożyć szybko i bezboleśnie...
Od połowy kwietnia do połowy maja br. ceny skupu trzody chlewnej obniżyły się o 17% do 5,16 zł/kg. Główną przyczyną tego spadku jest ograniczenie popytu na wieprzowinę, będące konsekwencją koronawirusa, a także presja cenowa ze strony USA.
Eksperci EFSA dokonali przeglądu możliwości kontroli w gospodarstwach w odniesieniu do Campylobacter u kurcząt hodowanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa oraz ocenili zalety i wady każdego ze środków.