Ponowne użycie ściółki w hodowli brojlerów powstrzymuje rozwój Salmonelli
Według National Chicken Council w 2019 r. w USA wyprodukowano ponad 9,2 mld kurczaków, a amerykańscy konsumenci na produkty z kurczaka wydali ponad 95 mld USD. Kurczak w Stanach Zjednoczonych jest najczęściej spożywanym mięsem. W produkcji brojlerów zużywa się miliony ton materiału ściółkowego. Ponowne użycie ściółki może obniżyć koszty. Istnieją jednak pewne obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.
Ponowne wykorzystanie ściółki powstrzymuje rozwój patogenów
W Journal of Enviromental Quality opublikowano artykuł prezentujący wyniki badań naukowców pod przewodnictwem prof. Adelumola Oladeinde z USDA‐ARS, które dowodzą że ponowne wykorzystanie ściółki w produkcji brojlerów hamuje Salmonellę Heidelberg.
Sukces ponownego wykorzystania ściółki w produkcji drobiu w USA można przypisać efektywnym metodom obróbki stosowanym przez producentów w czasie przestojów (upływ czasu pomiędzy kolejnymi stadami, podczas którego brojlernia jest pusta). W tym okresie ponownie wykorzystana ściółka może zostać przerobiona lub poddana działaniu kwasów w celu zmniejszenia poziomu amoniaku i bakterii. Wykluczenie konkurencyjne, pH i temperatura to czynniki, które mają wpływ na poziom patogenów i całego mikrobiomu w ściółce podczas przestojów. Wcześniej naukowcy badali bakteryjne czynniki genetyczne związane z przydatnością dwóch szczepów Salmonella enterica serowar Heidelberg (SH) inkubowanych przez 14 dni w powtórnie wykorzystywanej ściółce. Tutaj zbadali parametry fizykochemiczne i mikrobiom ściółki korelujący z liczebnością SH w tym okresie. Zastosowali sekwencjonowanie genu rybosomalnego 16S RNA, aby określić mikrobiom ściółki i sekwencjonowanie całego genomu w celu scharakteryzowania bakterii z konkurencyjnym potencjałem wykluczenia przeciwko SH. Na różnorodność β mikrobiomu ściółki istotny wpływ miał czas trwania inkubacji, mikrokosmos i mikrokosmos oraz kombinacja szczepów Heidelberg. Ponadto na różnorodność β istotny wpływ miały parametry ściółki, w tym NH4, pH, wilgotność, aktywność wody i aluminium. Głównie obserwowanymi w powtórnie wykorzystanej ściółce podczas 14 dniowej inkubacji były bakterie Firmicute i Actinobacteria, choć ich liczebność różniła się w zależności od mikrokosmosu i czasu. Stwierdzono, że warianty homologiczne swoiste dla rodzajów Nocardiopsis i Lentibacillus oraz rodziny Bacillaceae_2 istotnie korelują z liczebnością Salmonella. Konsorcjum szczepów Bacillus subtilis wyizolowanych z mikrokosmosu ściółki ograniczyło wzrost SH in vitro.
Znaczenie badań
Badania pokazują, że środowisko w ponownie wykorzystywanej ściółce z produkcji brojlerów może powstrzymać rozwój patogenów, takich jak Salmonella. Kiedy czyta się, że ściółka z produkcji brojlerów jest ponownie wykorzystywana do hodowli, typową reakcją jest to, że musi być szkodliwa dla bezpieczeństwa żywności, jednak badania pokazują, że jest dokładne odwrotnie.
W badaniu zbadano także cechy ściółki, takie jak poziom wilgoci i amoniaku. Te cechy mogą znacznie wpłynąć na mikrobiom ściółki - mieszankę bakterii, grzybów i wirusów w ściółce.
Ściółka odgrywa dużą rolę w określaniu zdrowia brojlerów. Brojler spędza na farmie kilka tygodni dziobiąc i żyjąc na ściółce, a w rzeczywistości pisklęta zaczynają jeść ściółkę jeszcze przed jedzeniem z karmideł. Mikrobiom obecny w ściółce prawdopodobnie stanie się „pierwszym osadnikiem” w jelitach piskląt.
Pierwsze drobnoustroje odgrywają kluczową rolę w określaniu zdrowia jelit, dlatego bardzo ważne jest ustalenie, jak wygląda korzystny mikrobiom ściółki. Niektóre gatunki bakterii Nocardiopsis produkują antybiotyki i toksyny. Związki te mogą utrzymywać niski poziom Salmonelli w ściółce.
Naukowcy zamierzają powtórzyć badania ze ściółką z różnych źródeł. Chcą również przetestować wiele szczepów Salmonelli. Badania te powiedzą o mechanizmach leżących u podstaw ponownego wykorzystania ściółki i zmniejszenia Salmonelli.
Źródło: https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jeq2.20081
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/asoa-rcl060520.php
Przeczytaj także
-
09.06.2020
Wszechobecne wirusy a bezpieczeństwo żywności
Wirusy to najliczniej występujące mikroorganizmy na Ziemi. Na szczęście mniej niż 1% ze wszystkich gatunków drobnoustrojów stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.
-
09.01.2020
Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
-
31.12.2019
Polskie mięso skażone Salmonellą – ponowne wycofania w Bułgarii
Jak informują bułgarskie media, Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (BFSA) 24 grudnia zatrzymała partię mięsa z kurczaka z Polski skażonego Salmonellą. Ilość skażonego mięsa wynosi około 21 ton.