Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Chińskie Centrum Badań nad Mięsem (China Meat Research Centre) zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Do badania włączono świeże i mrożone mięso (w tym drób) oraz przetworzone produkty mięsne. Badania uwzględniły informacje zarejestrowane przez oficjalny nadzór nad krajową żywnością (670 przypadków), powiadomienia o inspekcji żywności importowanej (773), oraz doniesienia medialne (544). Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.

Wyniki według rodzaju zafałszowania

Analizując wszystkie przypadki pod względem rodzaju zafałszowania stwierdzono największy udział niedozwolonego wzbogacenia (44%), kolejno nielegalny import (41%), substytucja (13%), podrabianie (1%).

W przypadku niedozwolonego wzbogacenia najwięcej zastrzeżeń dotyczyło pozostałości niedozwolonych leków weterynaryjnych, kolejno niewłaściwego stosowania dodatków do żywności (głównie barwników, substancji zachowujących kolor, konserwantów, wybielaczy), obecności substancji przemysłowych i innych niejadalnych.

W przypadku substytucji wyróżniono takie praktyki jak zastąpienie innym składnikiem zwierzęcym, zastąpienie mięsem chorych lub padniętych zwierząt, mięso przeterminowane, niskiej jakości, nieznanego pochodzenia, obecność składników roślinnych oraz składników trujących. Poprzez zastąpienie fałszowano głównie baraninę, wołowinę i suszone produkty mięsne.

Wyniki według podkategorii produktu

W przypadku podkategorii mięs najwięcej zafałszowań dotyczyło wołowiny (24%), kolejno wieprzowiny (16%), drobiu (8,5%), baraniny i jagnięciny (7,6%). Wyróżniono też pozostałe produkty zwierzęce (w tym m.in. podroby), które stanowiły łącznie 18,2% zafałszowań, produkty gotowe (13,7%), produkty z cateringu (6,4%), przetwory (4%).

Kraj pochodzenia zafałszowanych produktów importowanych

W przypadku 773 zafałszowań importowanego mięsa i produktów mięsnych stwierdzono największy odsetek odrzucenia dla dostaw z Brazylii (17%), USA (16%), Australi (9,5%).

Podsumowanie

Badanie ustanowiło bazę danych informacji o ryzyku oszustwa w branży mięsnej w oparciu o 1987 przypadków zafałszowań. Wyniki wskazują, że zafałszowania nadal są poważnym problemem i wyzwaniem dla tej branży.

Ustalenia mogą zostać wykorzystane do analizy sytuacji bezpieczeństwa żywności branży mięsnej ze szczególnym uwzględnieniem oszustw żywnościowych. Ponadto dane pomogą w skutecznym wykrywaniu i szybkim przesiewaniu, a co za tym idzie w zapobieganiu kolejnym oszustwom żywnościowym w łańcuchu dostaw mięsa.

Źródło: https://assets.researchsquare.com/files/rs-2294154/v1/063fc7f6-8fa4-4151-b016-9ee1a4d2ded4.pdf?c=1670970729

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.