Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Chińskie Centrum Badań nad Mięsem (China Meat Research Centre) zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Do badania włączono świeże i mrożone mięso (w tym drób) oraz przetworzone produkty mięsne. Badania uwzględniły informacje zarejestrowane przez oficjalny nadzór nad krajową żywnością (670 przypadków), powiadomienia o inspekcji żywności importowanej (773), oraz doniesienia medialne (544). Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.

Wyniki według rodzaju zafałszowania

Analizując wszystkie przypadki pod względem rodzaju zafałszowania stwierdzono największy udział niedozwolonego wzbogacenia (44%), kolejno nielegalny import (41%), substytucja (13%), podrabianie (1%).

W przypadku niedozwolonego wzbogacenia najwięcej zastrzeżeń dotyczyło pozostałości niedozwolonych leków weterynaryjnych, kolejno niewłaściwego stosowania dodatków do żywności (głównie barwników, substancji zachowujących kolor, konserwantów, wybielaczy), obecności substancji przemysłowych i innych niejadalnych.

W przypadku substytucji wyróżniono takie praktyki jak zastąpienie innym składnikiem zwierzęcym, zastąpienie mięsem chorych lub padniętych zwierząt, mięso przeterminowane, niskiej jakości, nieznanego pochodzenia, obecność składników roślinnych oraz składników trujących. Poprzez zastąpienie fałszowano głównie baraninę, wołowinę i suszone produkty mięsne.

Wyniki według podkategorii produktu

W przypadku podkategorii mięs najwięcej zafałszowań dotyczyło wołowiny (24%), kolejno wieprzowiny (16%), drobiu (8,5%), baraniny i jagnięciny (7,6%). Wyróżniono też pozostałe produkty zwierzęce (w tym m.in. podroby), które stanowiły łącznie 18,2% zafałszowań, produkty gotowe (13,7%), produkty z cateringu (6,4%), przetwory (4%).

Kraj pochodzenia zafałszowanych produktów importowanych

W przypadku 773 zafałszowań importowanego mięsa i produktów mięsnych stwierdzono największy odsetek odrzucenia dla dostaw z Brazylii (17%), USA (16%), Australi (9,5%).

Podsumowanie

Badanie ustanowiło bazę danych informacji o ryzyku oszustwa w branży mięsnej w oparciu o 1987 przypadków zafałszowań. Wyniki wskazują, że zafałszowania nadal są poważnym problemem i wyzwaniem dla tej branży.

Ustalenia mogą zostać wykorzystane do analizy sytuacji bezpieczeństwa żywności branży mięsnej ze szczególnym uwzględnieniem oszustw żywnościowych. Ponadto dane pomogą w skutecznym wykrywaniu i szybkim przesiewaniu, a co za tym idzie w zapobieganiu kolejnym oszustwom żywnościowym w łańcuchu dostaw mięsa.

Źródło: https://assets.researchsquare.com/files/rs-2294154/v1/063fc7f6-8fa4-4151-b016-9ee1a4d2ded4.pdf?c=1670970729

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.