Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oceń ile ryb możesz zjeść bezpiecznie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Owoce morza uznawane są za wysokiej jakości, zdrowy i bezpieczny rodzaj żywności. Dodatkowo ryby i inne produkty morza są jednymi z najważniejszych artykułów żywnościowych spożywanych na całym świecie. Jednak owoce morza, podobnie jak inne rodzaje żywności, mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, które mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi.

Kontynuując przedświąteczny cykl o rybach, przedstawiamy Państwu kolejny efekt europejskiego projektu  ECsafeSEAFOOD w ramach programu FP7, aplikację on-line FISHCHOICE. Strona internetowa oraz aplikacja, to część projektu, którego celem jest ocena kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności powiązanych z głównymi zanieczyszczeniami występującymi w owocach morza w wyniku zanieczyszczenia środowiska oraz ocena ich wpływu na zdrowie publiczne. W niniejszym artykule przybliżymy główne funkcje aplikacji.

Krok 1 – wejdź na stronę - http://www.fishchoice.eu/ i kliknij link Simple Calulator

Krok 2 - Określ swój wiek i płeć, wybierz gatunek ryby lub innego produktu morskiego i określ ilość jaką spożywasz lub chcesz spożyć w tygodniu. W odniesieniu do okresu świątecznego niestety z przyczyn naturalnych nie ma na liście karpia, ale większość innych popularnych w Polsce ryb i owoców morza jest obecna na liście.

Krok 3 – po wybraniu i określeniu wszystkich tygodniowych porcji, naciśnij ikonkę kalkulatora pod listą owoców morza. Następnie zapoznaj się z wynikami analizy

Krok 4 – Analiza zanieczyszczeń – aplikacja posiada wpisane średnie potencjalne spodziewane ilości konkretnych zanieczyszczeń i w łatwej do zrozumienia formie wyświetla przy danym ryzyku zieloną lub czerwoną ikonkę ryby. Aplikacja odnosi się do następujących potencjalnie występujących w rybach zanieczyszczeń:

  • Bisfenol A (BPA)
  • Galaksolid
  • Tonalid
  • Metabolaben
  • Triclosan
  • Metylortęć
  • PAH4
  • Kwas perfluorononanowy (PFNA)
  • Kwas perfluorooktanowy (PFOA)
  • Sulfonian perfluorooktanu
  • Kwas perfluoroundekanowy (PFUnA)
  • Heksabromocyklododekan (HBCD)
  • eter tetra-bromodifenylu (PBDE47)
  • eter penta-bromodifenylu (PBDE99)
  • Tetrabromobisfenol A (TBBPA)
  • 4-metylobenzylidenowy kamfora
  • Benzofenon 1 (BP1)
  • Benzofenon 3 (BP3)
  • 2-Etyloheksylo-4-metoksycynamonian (EHMC)
  • Dobry wybór
  • Salicylan 2-etyloheksylu (EHS)
  • Metoksycynamonian izoamyl-4 (IMC)
  • Arsen nieorganiczny
  • Wenlafaksyna

Aplikacja wskazuje również inne potencjalne źródła danego zanieczyszczenia, na przykład: Mięso i produkty mięsne / Oleje i tłuszcze / Nabiał

Krok 5 – sprawdź rozkład zanieczyszczeń w wybranych produktach. W zależności ile i jakie produkty zostały wybrane, aplikacja pokazuje w prosty sposób ile danego zanieczyszczenia jest wnoszone z poszczególnych produktów i pomaga na podjęcie decyzji z czego warto zrezygnować.

Krok 6 – sprawdź jakie wartości odżywcze wnoszą wybrane produkty. Aplikacja sprawdza korzyści płynące z występowania: Białko, Kwasy EPA i DHA, Jodu oraz Selenu. Wskazuje również inne produkty które mogą być alternatywnym źródłem tych korzystnych składników.

Krok 7 – Sprawdź na wykresach jakie ilości tych pozytywnych substancji wnoszą poszczególne, wcześniej wybrane produkty pochodzenia morskiego.

Krok 8 – Smacznych i zdrowych posiłków świątecznych i nie tylko życzy redakcja FoodFaktów!

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.