Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z okazji nadchodzącego okresu świątecznego i sezonu na dania rybne, postanowiliśmy przybliżyć Państwu efekty projektu ECsafeSEAFOOD, zrealizowanego ze środków UE i powszechnie dostępnego w języku angielskim i portugalskim, niestety jeszcze nie w polskim. W niniejszym tekście opiszemy przewodniki a w kolejnym dedykowaną aplikację do oceny ryzyka związanego ze spożywaniem określonych gatunków ryb.
W ramach finansowanego przez EU projektu opublikowano w tym roku trzy przewodniki – Bezpieczne produkty rybne, które mają pomóc konsumentom, producentom z branży i decydentom zrozumieć korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem ryb i owoców morza. Każdy przewodnik zawiera zalecenia, które pomogą zmniejszyć potencjalne ryzyko związane ze skażeniem z perspektywy konkretnego interesariusza.
Ryby i owoce morza odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, który jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które mają znaczne korzyści zdrowotne. Jednak, jak każdy inny rodzaj żywności, produkty te mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Dla większości ludzi ogólne korzyści płynące z konsumpcji ryb i owoców morza (zgodnie z oficjalnymi zaleceniami) przeważają nad potencjalnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności.
W ostatnich latach podjęto badania mające na celu zrozumienie nowo pojawiających się zagrożeń związanych ze spożywaniem ryb i owoców morza. Projekt ECsafeSEAFOOD był poświęcony ocenie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem produktów pochodzenia morskiego i sposobami ich minimalizowania. Trzy przewodniki oparte są na wynikach badań projektu ECsafeSEAFOOD, a także innych aktualnych wynikach badań naukowych związanych z bezpieczeństwem ryb i owoców morza.
"Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza" informuje konsumentów o korzyściach i ryzyku związanym z produktami, które jedzą, tak aby pomóc im w podejmowaniu prawidłowych decyzji dotyczących ich diety. Przewodnik podkreśla, że chociaż zanieczyszczenia, które można znaleźć w produktach pochodzenia morskiego wzbudzają rosnący niepokój, to wyniki badań wskazują, że ich poziomy są niskie i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów, gdy są spożywane w ramach zrównoważonej diety.
Zobacz przewodnik:
"Ryby i owoce morza - przewodnik dla przemysłu" zawiera zalecenia, które pomogą branży ryb i owoców morza - począwszy od producentów i producentów do hurtowników, dystrybutorów, sprzedawców detalicznych oraz laboratoriów analitycznych - w ocenie ryzyka zdrowotnego związanego z konsumpcją produktów pochodzenia morskiego. Zawiera przegląd postrzegania przez konsumentów korzyści i zagrożeń związanych ze spożywaniem ryb i owoców morza oraz szczegóły dotyczące nowych metod wykrywania zanieczyszczeń opracowanych w ramach ECsafeSEAFOOD. Doradza również w zakresie metod minimalizowania skutku zanieczyszczenia produktów morskich, uwzględniające efekty pochodzenia i biologii, przetwarzania przemysłowego, gotowania odnoszące się do poziomów zanieczyszczeń.
Zobacz przewodnik:
"Ryby i owoce morza - przewodnik dla decydentów" informuje decydentów i organy ds. Bezpieczeństwa Żywności o najnowszych wynikach badań nad bezpieczeństwem żywności, które przyczyniają się do europejskich regulacji bezpieczeństwa żywności opartych na podstawach naukowych. Szczególnie w odniesieniu do nowo powstających zanieczyszczeń chemicznych, które nie zostały jeszcze uregulowane.
Zobacz:
Te trzy przewodniki powstały jako wspólny wysiłek partnerów projektu ECsafeSEAFOOD: AquaTT, AEIFORIA, Instituto de Ciências, Tecnologias e Agroambiente da Universidade do Porto (ICETA) i Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA). Przewodniki zostały poddane przeglądowi przez zewnętrzne grupy interesariuszy, w tym stowarzyszenia konsumentów, organy ds. Bezpieczeństwa żywności i przedstawicieli branży rybnej.
Aby uzyskać dostęp do przewodników po bezpiecznych owocach morza, zobacz: http://www.ecsafeseafood.eu/ecsafeseafood-results/safe-seafood-guides
lub pobierz bezpłatnie z naszej biblioteki.
W kolejnym artykule przybliżymy Państwu aplikację FISHCHOICE stanowiącą świetne narzędzie nie tylko dla dietetyków i konsumentów.
Przeczytaj także
Tilapia jest czwartą, najczęściej spożywaną w USA rybą. Wartość światowej produkcji szacowana jest na około 8 miliardów dolarów rocznie. Poważny problem w hodowli tego gatunku stanowią paciorkowce – roczne straty...
Wyniki ankiety przeprowadzonej przez Eurobarometer wskazują, że Większość Węgrów nigdy nie kupuje ryb, Włosi są najbardziej chętni do próbowania nowych gatunków, a Grecy domagają się informacji o pochodzeniu produktu na opakowaniu.