Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tilapia – selektywne krzyżowanie sposobem na zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Tilapia jest czwartą, najczęściej spożywaną w USA rybą. Wartość światowej produkcji szacowana jest na około 8 miliardów dolarów rocznie. Poważny problem w hodowli tego gatunku stanowią paciorkowce – roczne straty spowodowane występowaniem tych bakterii sięgają nawet 1 miliarda dolarów. Badania mikrobiologiczne żywności wskazują, że wśród najczęściej identyfikowanych drobnoustrojów odpowiadających za skażenie tilapii są bakterie Streptococcus agalactiae i Streptococcus iniae.

Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) we współpracy z partnerami przemysłowymi wyhodowali tilapię, która jest odporna zarówno na bakterie Streptococcus agalactiae, jak i Streptococcus iniae. Jak podkreślają specjaliści, to przełomowe odkrycie – obecnie stosowane strategie zwalczania drobnoustrojów były skuteczne ale jednocześnie nie pozbawione wad. Dotychczas, aby zmniejszyć straty powodowane skażeniem mikrobiologicznym tilapii, wykorzystywano antybiotyki i szczepionki. Rozwiązania te były jednak dosyć drogie, a stosowanie antybiotyków, budziło obawy w związku z rosnącą opornością mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Benjamin LaFrentz i Craig Shoemaker, duet biologów molekularnych z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w Auburn w Alabamie wykazał, że selektywna hodowla jest obiecującą alternatywą dla stosowanych dotychczas szczepień i antybiotyków i może skutkować wzrostem odporności tilapii na drobnoustroje chorobotwórcze. Naukowcy prowadzili swoje badania we współpracy z Akvaforsk Genetics, firmą hodowlaną specjalizującą się w akwakulturach oraz Spring Genetics, firmą zajmującą się hodowlą i dystrybucją tilapii. Przeprowadzono ocenę poszczególnych osobników tilapii pod kątem odporności na Streptococcus agalactiae i Streptococcus iniae. W toku prowadzonych badań wykazano, że krzyżowanie osobników charakteryzujących się najwyższą odpornością skutkuje powstaniem osobników bardziej odpornych na wymienione bakterie, niż inne tilapie.

Przełomowe wyniki badań otwierają drogę do opracowania kolejnych linii tilapii, odpornych na inne patogeny. Według analiz firmy Spring Genetics odpowiednie krzyżowanie osobników tilapii pozwoli zmniejszyć straty w przeciętnej wielkości przedsiębiorstwie działającym w tym sektorze o około 635 000 dolarów rocznie.

Opublikowane wyniki badań pomogą hodowcom ryb zniwelować straty związane z występowaniem paciorkowców i, jednocześnie, zredukować ilość wykorzystywanych antybiotyków, a tym samym zmniejszyć koszty produkcji tilapii.

Źródło:
https://www.ars.usda.gov/ A Big Step towards Reducing Strep in Farm-Raised Tilapia

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.