Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Tilapia jest czwartą, najczęściej spożywaną w USA rybą. Wartość światowej produkcji szacowana jest na około 8 miliardów dolarów rocznie. Poważny problem w hodowli tego gatunku stanowią paciorkowce – roczne straty spowodowane występowaniem tych bakterii sięgają nawet 1 miliarda dolarów. Badania mikrobiologiczne żywności wskazują, że wśród najczęściej identyfikowanych drobnoustrojów odpowiadających za skażenie tilapii są bakterie Streptococcus agalactiae i Streptococcus iniae.
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) we współpracy z partnerami przemysłowymi wyhodowali tilapię, która jest odporna zarówno na bakterie Streptococcus agalactiae, jak i Streptococcus iniae. Jak podkreślają specjaliści, to przełomowe odkrycie – obecnie stosowane strategie zwalczania drobnoustrojów były skuteczne ale jednocześnie nie pozbawione wad. Dotychczas, aby zmniejszyć straty powodowane skażeniem mikrobiologicznym tilapii, wykorzystywano antybiotyki i szczepionki. Rozwiązania te były jednak dosyć drogie, a stosowanie antybiotyków, budziło obawy w związku z rosnącą opornością mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Benjamin LaFrentz i Craig Shoemaker, duet biologów molekularnych z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w Auburn w Alabamie wykazał, że selektywna hodowla jest obiecującą alternatywą dla stosowanych dotychczas szczepień i antybiotyków i może skutkować wzrostem odporności tilapii na drobnoustroje chorobotwórcze. Naukowcy prowadzili swoje badania we współpracy z Akvaforsk Genetics, firmą hodowlaną specjalizującą się w akwakulturach oraz Spring Genetics, firmą zajmującą się hodowlą i dystrybucją tilapii. Przeprowadzono ocenę poszczególnych osobników tilapii pod kątem odporności na Streptococcus agalactiae i Streptococcus iniae. W toku prowadzonych badań wykazano, że krzyżowanie osobników charakteryzujących się najwyższą odpornością skutkuje powstaniem osobników bardziej odpornych na wymienione bakterie, niż inne tilapie.
Przełomowe wyniki badań otwierają drogę do opracowania kolejnych linii tilapii, odpornych na inne patogeny. Według analiz firmy Spring Genetics odpowiednie krzyżowanie osobników tilapii pozwoli zmniejszyć straty w przeciętnej wielkości przedsiębiorstwie działającym w tym sektorze o około 635 000 dolarów rocznie.
Opublikowane wyniki badań pomogą hodowcom ryb zniwelować straty związane z występowaniem paciorkowców i, jednocześnie, zredukować ilość wykorzystywanych antybiotyków, a tym samym zmniejszyć koszty produkcji tilapii.
Źródło:
https://www.ars.usda.gov/ A Big Step towards Reducing Strep in Farm-Raised Tilapia
Przeczytaj także
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
Wyniki ankiety przeprowadzonej przez Eurobarometer wskazują, że Większość Węgrów nigdy nie kupuje ryb, Włosi są najbardziej chętni do próbowania nowych gatunków, a Grecy domagają się informacji o pochodzeniu produktu na opakowaniu.