Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza

Autor: ECsafe SEAFOOD

Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza

W ramach finansowanego przez EU projektu opublikowano w tym roku  trzy  przewodniki – Bezpieczne produkty rybne, które mają pomóc konsumentom, producentom z branży i decydentom zrozumieć korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem owoców morza. Każdy przewodnik zawiera zalecenia, które pomogą zmniejszyć potencjalne ryzyko związane ze skażeniem owoców morza z perspektywy konkretnego interesariusza.

Owoce morza odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, który jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów i zawiera unikalny rodzaj tłuszczu - mianowicie kwasy tłuszczowe omega-3, które mają znaczne korzyści zdrowotne. Jednak, jak każdy inny rodzaj żywności, owoce morza mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Dla większości ludzi ogólne korzyści płynące z konsumpcji owoców morza (zgodnie z oficjalnymi zaleceniami) przeważają nad potencjalnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności.

W ostatnich latach podjęto badania mające na celu zrozumienie nowo pojawiających się zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza. Projekt ECsafeSEAFOOD był poświęcony ocenie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza i sposobami ich minimalizowania. Trzy przewodniki po owocach morza oparte są na wynikach badań projektu ECsafeSEAFOOD, a także innych aktualnych wynikach badań naukowych związanych z bezpieczeństwem owoców morza.

"Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza" informuje konsumentów o korzyściach i ryzyku związanym z owocami morza, które jedzą, tak aby pomóc im w podejmowaniu prawidłowych decyzji dotyczących ich diety. Przewodnik zauważa, że ​​chociaż zanieczyszczenia wzbudzające rosnący niepokój można znaleźć w owocach morza, to wyniki badań wskazują, że ich poziomy są niskie i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów, gdy są spożywane w ramach zrównoważonej diety.

Aby uzyskać dostęp do  przewodników po bezpiecznych owocach morza, zobacz: http://www.ecsafeseafood.eu/ecsafeseafood-results/safe-seafood-guides

lub pobierz bezpłatnie z naszej biblioteki:

Słowa kluczowe: bezpieczne ryby, poradnik, konsument, spożycie ryb, przewodnik

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.