Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ryby i owoce morza - przewodnik dla przemysłu

Autor: ECsafe SEAFOOD

Ryby i owoce morza - przewodnik dla przemysłu

W ramach finansowanego przez EU projektu opublikowano w tym roku  trzy  przewodniki – Bezpieczne produkty rybne, które mają pomóc konsumentom, producentom z branży i decydentom zrozumieć korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem owoców morza. Każdy przewodnik zawiera zalecenia, które pomogą zmniejszyć potencjalne ryzyko związane ze skażeniem owoców morza z perspektywy konkretnego interesariusza.

Owoce morza odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, który jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów i zawiera unikalny rodzaj tłuszczu - mianowicie kwasy tłuszczowe omega-3, które mają znaczne korzyści zdrowotne. Jednak, jak każdy inny rodzaj żywności, owoce morza mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Dla większości ludzi ogólne korzyści płynące z konsumpcji owoców morza (zgodnie z oficjalnymi zaleceniami) przeważają nad potencjalnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności.

W ostatnich latach podjęto badania mające na celu zrozumienie nowo pojawiających się zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza. Projekt ECsafeSEAFOOD był poświęcony ocenie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza i sposobami ich minimalizowania. Trzy przewodniki po owocach morza oparte są na wynikach badań projektu ECsafeSEAFOOD, a także innych aktualnych wynikach badań naukowych związanych z bezpieczeństwem owoców morza.

"Ryby i owoce morza - przewodnik dla przemysłu" zawiera zalecenia, które pomogą branży owoców morza - począwszy od producentów i producentów do hurtowników, dystrybutorów, sprzedawców detalicznych oraz laboratoriów analitycznych - w ocenie ryzyka zdrowotnego związanego z konsumpcją owoców morza. Zawiera przegląd postrzegania przez konsumentów korzyści i zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza oraz szczegóły dotyczące nowych metod wykrywania zanieczyszczeń opracowanych w ramach ECsafeSEAFOOD. Doradza również w zakresie metod minimalizowania skutku zanieczyszczenia produktów morskich, uwzględniające efekty pochodzenia i biologii, przetwarzania przemysłowego, gotowania odnoszące się do poziomów zanieczyszczeń.

Aby uzyskać dostęp do  przewodników po bezpiecznych owocach morza, zobacz: http://www.ecsafeseafood.eu/ecsafeseafood-results/safe-seafood-guides

lub pobierz bezpłatnie z naszej biblioteki

Słowa kluczowe: bezpieczne ryby, SEAFOOD, projekt, przewodnik dla przemysłu

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.