Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Autor: ECsafe SEAFOOD
W ramach finansowanego przez EU projektu opublikowano w tym roku trzy przewodniki – Bezpieczne produkty rybne, które mają pomóc konsumentom, producentom z branży i decydentom zrozumieć korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem owoców morza. Każdy przewodnik zawiera zalecenia, które pomogą zmniejszyć potencjalne ryzyko związane ze skażeniem owoców morza z perspektywy konkretnego interesariusza.
Owoce morza odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, który jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów i zawiera unikalny rodzaj tłuszczu - mianowicie kwasy tłuszczowe omega-3, które mają znaczne korzyści zdrowotne. Jednak, jak każdy inny rodzaj żywności, owoce morza mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Dla większości ludzi ogólne korzyści płynące z konsumpcji owoców morza (zgodnie z oficjalnymi zaleceniami) przeważają nad potencjalnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności.
W ostatnich latach podjęto badania mające na celu zrozumienie nowo pojawiających się zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza. Projekt ECsafeSEAFOOD był poświęcony ocenie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza i sposobami ich minimalizowania. Trzy przewodniki po owocach morza oparte są na wynikach badań projektu ECsafeSEAFOOD, a także innych aktualnych wynikach badań naukowych związanych z bezpieczeństwem owoców morza.
"Ryby i owoce morza - przewodnik dla przemysłu" zawiera zalecenia, które pomogą branży owoców morza - począwszy od producentów i producentów do hurtowników, dystrybutorów, sprzedawców detalicznych oraz laboratoriów analitycznych - w ocenie ryzyka zdrowotnego związanego z konsumpcją owoców morza. Zawiera przegląd postrzegania przez konsumentów korzyści i zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza oraz szczegóły dotyczące nowych metod wykrywania zanieczyszczeń opracowanych w ramach ECsafeSEAFOOD. Doradza również w zakresie metod minimalizowania skutku zanieczyszczenia produktów morskich, uwzględniające efekty pochodzenia i biologii, przetwarzania przemysłowego, gotowania odnoszące się do poziomów zanieczyszczeń.
Aby uzyskać dostęp do przewodników po bezpiecznych owocach morza, zobacz: http://www.ecsafeseafood.eu/ecsafeseafood-results/safe-seafood-guides
lub pobierz bezpłatnie z naszej biblioteki
Słowa kluczowe: bezpieczne ryby, SEAFOOD, projekt, przewodnik dla przemysłu
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto