Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki do gotowania z poliamidu określonej w komunikacie. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzony poziom migracji może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Łyżka do gotowania z poliamidu
Numer partii: SKU31604801, STYLE 316048 B/Y20, ORD00349623_01
Kod kreskowy: 2200131604865
Dystrybutor : PEPCO Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73A, 60-479 Poznań
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Pepco Poland sp. z o.o. zablokowała możliwość sprzedaży produktu we wszystkich sklepach sieci PEPCO i zwróciła się do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o dodatkowe badanie próbki kontrolnej.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
We Francji wycofano pastę warzywną produkcji ekologicznej z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie, będącej składnikiem produktu.