Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Owoce droższe, a warzywa tańsze niż przed rokiem

Kategoria: Biznes Fakty

Owoce najbardziej drożejącą kategorią żywności

Według danych Eurostat w lutym 2018 r. przeciętny poziom cen detalicznych żywności w Unii Europejskiej był o 1,2% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności, obok olejów i tłuszczów, były owoce. W lutym br. ich ceny detaliczne w UE  były o 5,5% wyższe niż przed rokiem. Polska należała do krajów o jednym z najwyższych, w relacji rocznej,  wzrostów cen owoców. Według danych Eurostat były one o 11,7% wyższe niż w lutym 2017 r. Bardziej niż w naszym kraju, w tym okresie, ceny owoców wzrosły jedynie w Słowieni (o 20,5%), Estonii (o 18,5%), na Słowacji (o 14,5%) i w Rumunii (o 11,8%). Warto dodać, że w Polsce owoce były kategorią żywności, która podrożała najbardziej, a średnio w lutym br. żywność była o 2,8% droższa niż przed rokiem.

Jabłka droższe o połowę

Wzrost cen owoców w Polsce dotyczył w szczególności produktów krajowych. Wg danych GUS, w lutym br. średnia cena detaliczna kilograma jabłek wyniosła 3,71 zł i była o 57% wyższa niż przed rokiem i o 53% wyższa od średniej z lutego z ostatnich pięciu lat. Cena kilograma pomarańczy była natomiast o 6% wyższa niż w lutym 2017 r. Ceny cytryn w tym okresie wzrosły o 13%.  Mimo znaczącego, w ujęciu rocznym, przeciętnego wzrostu cen owoców w UE, we Wspólnocie były też państwa, w których ich ceny były niższe niż w lutym 2017 r. Dotyczyło to Cypru (spadek o 2,4%), Danii (o 2,0%), Grecji (o 1,5%) i Portugalii (o 0,1%).

Ceny detaliczne warzyw w UE niższe o prawie 9%

Z kolei warzywa były jedyną kategorią żywności, której ceny detaliczne w Unii Europejskiej były niższe od notowanych w lutym 2017 r. Średnio w UE były one o 8,9% niższe w relacji rocznej. Największy spadek cen detalicznych warzyw odnotowano na Cyprze, gdzie w lutym br. były one o 23,9% niższe od cen ubiegłorocznych. Znacząco obniżyły się również ceny warzyw u dwóch naszych sąsiadów – w Czechach o 18,1%, a w Niemczech o 17,9%. Na Słowenii obniżki sięgnęły 16,0%, a we Włoszech 14,1%. W Polsce natomiast dynamika spadku cen warzyw była mniejsza niż przeciętna w UE. Wg danych Eurostat w lutym 2018 r. ich ceny były o 4,9% niższe niż w lutym 2017 r. 

Taką samą skalę obniżek podaje również GUS. Warto jednak zauważyć, że w przypadku poszczególnych reprezentantów, publikowanych przez GUS, odnotowano wzrost cen. W lutym br. cena kilograma marchwi była o 26% wyższa niż przed rokiem. Cebula podrożała o 8%, a ziemniaki o 7%. Należy jednak podkreślić, że wśród tych produktów nie ma warzyw, które w miesiącach zimowych produkowane są poza granicami kraju i są do Polski sprowadzane. Produkty te natomiast uwzględniane są we wskaźniku cen dla warzyw. Ich ceny w tym roku są niższe, co wpływa na wartość wskaźnika cen.

Kluczowe obszary: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn