Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Owoce droższe, a warzywa tańsze niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Owoce najbardziej drożejącą kategorią żywności

Według danych Eurostat w lutym 2018 r. przeciętny poziom cen detalicznych żywności w Unii Europejskiej był o 1,2% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności, obok olejów i tłuszczów, były owoce. W lutym br. ich ceny detaliczne w UE  były o 5,5% wyższe niż przed rokiem. Polska należała do krajów o jednym z najwyższych, w relacji rocznej,  wzrostów cen owoców. Według danych Eurostat były one o 11,7% wyższe niż w lutym 2017 r. Bardziej niż w naszym kraju, w tym okresie, ceny owoców wzrosły jedynie w Słowieni (o 20,5%), Estonii (o 18,5%), na Słowacji (o 14,5%) i w Rumunii (o 11,8%). Warto dodać, że w Polsce owoce były kategorią żywności, która podrożała najbardziej, a średnio w lutym br. żywność była o 2,8% droższa niż przed rokiem.

Jabłka droższe o połowę

Wzrost cen owoców w Polsce dotyczył w szczególności produktów krajowych. Wg danych GUS, w lutym br. średnia cena detaliczna kilograma jabłek wyniosła 3,71 zł i była o 57% wyższa niż przed rokiem i o 53% wyższa od średniej z lutego z ostatnich pięciu lat. Cena kilograma pomarańczy była natomiast o 6% wyższa niż w lutym 2017 r. Ceny cytryn w tym okresie wzrosły o 13%.  Mimo znaczącego, w ujęciu rocznym, przeciętnego wzrostu cen owoców w UE, we Wspólnocie były też państwa, w których ich ceny były niższe niż w lutym 2017 r. Dotyczyło to Cypru (spadek o 2,4%), Danii (o 2,0%), Grecji (o 1,5%) i Portugalii (o 0,1%).

Ceny detaliczne warzyw w UE niższe o prawie 9%

Z kolei warzywa były jedyną kategorią żywności, której ceny detaliczne w Unii Europejskiej były niższe od notowanych w lutym 2017 r. Średnio w UE były one o 8,9% niższe w relacji rocznej. Największy spadek cen detalicznych warzyw odnotowano na Cyprze, gdzie w lutym br. były one o 23,9% niższe od cen ubiegłorocznych. Znacząco obniżyły się również ceny warzyw u dwóch naszych sąsiadów – w Czechach o 18,1%, a w Niemczech o 17,9%. Na Słowenii obniżki sięgnęły 16,0%, a we Włoszech 14,1%. W Polsce natomiast dynamika spadku cen warzyw była mniejsza niż przeciętna w UE. Wg danych Eurostat w lutym 2018 r. ich ceny były o 4,9% niższe niż w lutym 2017 r. 

Taką samą skalę obniżek podaje również GUS. Warto jednak zauważyć, że w przypadku poszczególnych reprezentantów, publikowanych przez GUS, odnotowano wzrost cen. W lutym br. cena kilograma marchwi była o 26% wyższa niż przed rokiem. Cebula podrożała o 8%, a ziemniaki o 7%. Należy jednak podkreślić, że wśród tych produktów nie ma warzyw, które w miesiącach zimowych produkowane są poza granicami kraju i są do Polski sprowadzane. Produkty te natomiast uwzględniane są we wskaźniku cen dla warzyw. Ich ceny w tym roku są niższe, co wpływa na wartość wskaźnika cen.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.