Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska największym eksporterem na świecie
Zbiory pieczarek w Polsce wykazują tendencje wzrostowe. Według szacunków IERiGŻ, w 2017 r. osiągnęły rekordowy poziom 325 tys. t. W porównaniu do 2016 r. zwiększyły się o 2% (o 5 tys. t), natomiast w stosunku do produkcji sprzed 5 lat wzrosły o 23% (o 60 tys. t). Od kilku lat Polska jest największym światowym eksporterem pieczarek i to właśnie eksport jest podstawowym rynkiem zbytu grzybów uprawianych w naszym kraju. Szacuje się, że stanowi on ok. 65-70% produkcji w ujęciu wolumenowym.
Rozwój rynku pieczarek
Jak wynika z danych Eurostatu, w 2016 r. za granicę sprzedano ok. 221 tys. t pieczarek z Polski. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. eksport wyniósł blisko 206 tys. t, czyli był o ponad 2% wyższy niż w tym samym okresie 2016 r. Spodziewamy się, że dane za cały 2017 rok będą wskazywać na wolumen eksportu przekraczający 225 tys. t. Najwięcej pieczarek z naszego kraju w ostatnich latach trafiało do Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Francji (łącznie 52% wolumenu eksportu ogółem w 2016 r.), a wśród krajów pozaunijnych na Białoruś (12%). Na światowych rynkach polskie pieczarki konkurują nie tylko ceną, ale i jakością.
Import pieczarek do Polski ma marginalne znaczenie względem wolumenu produkcji i eksportu. W ostatnich latach kształtował się na poziomie zaledwie kilku ton. Warto zauważyć, że do rozwoju krajowego rynku pieczarek przyczynia się nie tylko rosnący popyt importowy, ale i zwiększająca się konsumpcja wewnętrzna.
Niskie zapasy jabłek na unijnym rynku
Unijne zapasy jabłek kurczą się w szybkim tempie. Z informacji podanych przez World Apple and Pear Association (WAPA) wynika, że 1 lutego br. zapasy jabłek w krajach unijnych wynosiły blisko 2,4 mln t, czyli były niższe o 32% (o 1,1 mln t) w stosunku do tego samego okresu w 2017 r. Ze względu na niską ubiegłoroczną produkcję 75% zbiorów jabłek zostało już rozdysponowanych, podczas gdy zazwyczaj o tej porze roku odsetek ten wynosi ok. 70%.
Według WAPA, na początku lutego najwięcej jabłek przechowywano we Włoszech (682 tys. t, czyli o 40% mniej r/r), w Polsce (660 tys. t, czyli o 36% mniej r/r) i we Francji (459 tys. t, czyli o 2% mniej r/r). Łącznie w tych 3 krajach znalazło się 75% unijnych zapasów jabłek ogółem.
Przeczytaj także
Z danych Eurostatu wynika, że w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. wyeksportowano z Polski o 11% mniej pomidorów niż w tym samym okresie w 2016 r.
Ceny bananów na rynku spotowym (kasowym) pozostają w tendencji wzrostowej, co jest konsekwencją zmniejszenia dostaw bananów na rynek światowy.
W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny rozwój ukraińskiego rynku malin. Rośnie zainteresowanie zakładaniem nowych plantacji, także na większych areałach. Wzrostowi zbiorów sprzyja poprawa przeciętnych plonów. Według danych FAO...