Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie eksport polskich pieczarek, a unijne zapasy jabłek kurczą się

Kategoria: Biznes

Polska największym eksporterem na świecie

Zbiory pieczarek w Polsce wykazują tendencje wzrostowe. Według szacunków IERiGŻ, w 2017 r. osiągnęły rekordowy poziom 325 tys. t.  W porównaniu do 2016 r. zwiększyły się o 2% (o 5 tys. t), natomiast w stosunku do produkcji sprzed 5 lat wzrosły o 23% (o 60 tys. t).  Od kilku lat Polska jest największym światowym eksporterem pieczarek i to właśnie eksport jest podstawowym rynkiem zbytu grzybów uprawianych w naszym kraju. Szacuje się, że stanowi on ok. 65-70% produkcji w ujęciu wolumenowym.

Rozwój rynku pieczarek

Jak wynika z danych Eurostatu, w 2016 r. za granicę sprzedano ok. 221 tys. t pieczarek z Polski. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. eksport  wyniósł blisko 206 tys. t, czyli był o ponad 2% wyższy niż w tym samym okresie 2016 r. Spodziewamy się, że dane za cały 2017 rok będą wskazywać na wolumen eksportu przekraczający 225 tys. t. Najwięcej pieczarek z naszego kraju w ostatnich latach trafiało do Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Francji (łącznie 52% wolumenu eksportu ogółem w 2016 r.), a wśród krajów pozaunijnych na Białoruś (12%). Na światowych rynkach polskie pieczarki konkurują nie tylko ceną, ale i jakością.

Import pieczarek do Polski ma marginalne znaczenie względem wolumenu produkcji i eksportu. W ostatnich latach kształtował się na poziomie zaledwie kilku ton. Warto zauważyć, że do rozwoju krajowego rynku pieczarek przyczynia się nie tylko rosnący popyt importowy, ale i zwiększająca się  konsumpcja wewnętrzna.

Niskie zapasy jabłek na unijnym rynku

Unijne zapasy jabłek kurczą się w szybkim tempie. Z informacji podanych przez World Apple and Pear Association (WAPA) wynika, że 1 lutego br. zapasy jabłek w krajach unijnych wynosiły blisko 2,4 mln t, czyli były niższe o 32% (o 1,1 mln t) w stosunku do tego samego okresu w 2017 r. Ze względu na niską ubiegłoroczną produkcję 75% zbiorów jabłek zostało już rozdysponowanych, podczas gdy zazwyczaj o tej porze roku odsetek ten wynosi ok. 70%.

Według WAPA, na początku lutego najwięcej jabłek przechowywano we Włoszech (682 tys. t, czyli o 40% mniej r/r), w Polsce (660 tys. t, czyli o 36% mniej r/r) i we Francji (459 tys. t, czyli o 2% mniej r/r). Łącznie w tych 3 krajach znalazło się 75% unijnych zapasów jabłek ogółem.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Anna Kitala
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.