Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rośnie eksport polskich pieczarek, a unijne zapasy jabłek kurczą się

Kategoria: Biznes

Polska największym eksporterem na świecie

Zbiory pieczarek w Polsce wykazują tendencje wzrostowe. Według szacunków IERiGŻ, w 2017 r. osiągnęły rekordowy poziom 325 tys. t.  W porównaniu do 2016 r. zwiększyły się o 2% (o 5 tys. t), natomiast w stosunku do produkcji sprzed 5 lat wzrosły o 23% (o 60 tys. t).  Od kilku lat Polska jest największym światowym eksporterem pieczarek i to właśnie eksport jest podstawowym rynkiem zbytu grzybów uprawianych w naszym kraju. Szacuje się, że stanowi on ok. 65-70% produkcji w ujęciu wolumenowym.

Rozwój rynku pieczarek

Jak wynika z danych Eurostatu, w 2016 r. za granicę sprzedano ok. 221 tys. t pieczarek z Polski. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. eksport  wyniósł blisko 206 tys. t, czyli był o ponad 2% wyższy niż w tym samym okresie 2016 r. Spodziewamy się, że dane za cały 2017 rok będą wskazywać na wolumen eksportu przekraczający 225 tys. t. Najwięcej pieczarek z naszego kraju w ostatnich latach trafiało do Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Francji (łącznie 52% wolumenu eksportu ogółem w 2016 r.), a wśród krajów pozaunijnych na Białoruś (12%). Na światowych rynkach polskie pieczarki konkurują nie tylko ceną, ale i jakością.

Import pieczarek do Polski ma marginalne znaczenie względem wolumenu produkcji i eksportu. W ostatnich latach kształtował się na poziomie zaledwie kilku ton. Warto zauważyć, że do rozwoju krajowego rynku pieczarek przyczynia się nie tylko rosnący popyt importowy, ale i zwiększająca się  konsumpcja wewnętrzna.

Niskie zapasy jabłek na unijnym rynku

Unijne zapasy jabłek kurczą się w szybkim tempie. Z informacji podanych przez World Apple and Pear Association (WAPA) wynika, że 1 lutego br. zapasy jabłek w krajach unijnych wynosiły blisko 2,4 mln t, czyli były niższe o 32% (o 1,1 mln t) w stosunku do tego samego okresu w 2017 r. Ze względu na niską ubiegłoroczną produkcję 75% zbiorów jabłek zostało już rozdysponowanych, podczas gdy zazwyczaj o tej porze roku odsetek ten wynosi ok. 70%.

Według WAPA, na początku lutego najwięcej jabłek przechowywano we Włoszech (682 tys. t, czyli o 40% mniej r/r), w Polsce (660 tys. t, czyli o 36% mniej r/r) i we Francji (459 tys. t, czyli o 2% mniej r/r). Łącznie w tych 3 krajach znalazło się 75% unijnych zapasów jabłek ogółem.

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Anna Kitala
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.